Rakouský vicekancler Heinz-Christian Strache

Rakouský vicekancler Heinz-Christian Strache Zdroj: ČTK

Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache
Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache
Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache přišel ve vídeňské čtvrti Landstrasse k volbám v doprovodu své matky.
Heinz-Christian Strache
5
Fotogalerie

Konec kvůli videu s Rusy. Rakouský vicekancléř a šéf protiimigrační strany Strache podal demisi

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi dnes nabídl svoji rezignaci. Kurz jeho nabídku přijme. V pátek kolem Stracheho vypukl skandál poté, co německá média zveřejnila videonahrávku, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podporu výměnou za zajištění státních zakázek. Strache na dnešní tiskové konferenci mluvil o špinavé kampani a o cíleném politickém atentátu.

Video s rakouským vicekancléřem a šéfem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem začalo podle listu Kurier prověřovat rakouské státní zastupitelství. Strache na záznamu, o němž v pátek informovala německá média, mluví mimo jiné o nelegálních finančních příspěvcích pro svou stranu. S údajnou příbuznou ruského oligarchy na něm také domlouvá podporu své strany výměnou za zajištění státních zakázek.

Na videu natočeném údajně v roce 2017 na Ibize vysvětluje Strache Rusce, že jeho strana od některých jednotlivců dostala podporu ve výši 500.000 eur až dvou milionů eur, která přitom nešla přímo do pokladny FPÖ, ale spřízněným organizacím. To by podle německého magazínu Spiegel bylo v rozporu s rakouskými zákony. I proto video nyní prověřuje prokuratura, která si už vyžádala celý více než šestihodinový záznam.

Nahrávce byla podle médií nabízena novinářům v minulosti už několikrát. Rakouské noviny Falter tvrdí, že o záznamu vědí od loňského roku. List Süddeutsche Zeitung video podle členky své redakce nakonec získal na USB disku, který mu nejmenovaný zdroj před několika týdny předal v jednom opuštěném hotelu.