Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.

Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech. Zdroj: Katie Currid

Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.
Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.
Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.
Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.
Tradiční lov a zabíjení velryb na Faerských ostrovech.
12
Fotogalerie

Trochu jiná zabijačka: Krvavá fotoreportáž z tradičního faerského lovu velryb

Říká se: jiný kraj – jiný mrav. Pro snímky americké fotografky Katie Curridové z Faerských ostrovů, kde zachytila tradiční lov velryb, se toto přísloví hodí dokonale. Když je srovnáme s českou zabijačkou, nenajdeme příliš mnoho rozdílů. Velryby jsou větší než prasata a zabíjí se jich najednou více. Jen se vše místo na vesnickém dvorku odehrává v nehostinné krajině severu. Fotografka si zdánlivě šokující téma vybrala, aby upozornila na rozlišování mezi zabíjením zvířat, která jsou označována jako divoká, a zvířat domácích, které je neméně brutální.

Poutavá fotoreportáž vznikla během třítýdenního pobytu americké fotografky na Faerských ostrovech, kam se vydala ze studií v Dánsku. Jelikož zde lov velryb není plánován dopředu, ale organizuje se spontánně v okamžiku, kdy je v zálivu poblíž některé z vesnic spatřeno hejno savců, nebyla si do poslední chvíle jistá, že se jí tradiční událost podaří nasnímat.

Každoročně je během takzvaného „grindadrápu“ zabito okolo tisícovky kulohlavců černých. Maso místní obyvatelé neprodávají. Komunita si jej rozdělí mezi sebou, nejvíce dostanou lovci, o něco méně lidé, kteří se podíleli na porcování masa, a zbytek staří a potřební. Tím se faerské lovení zásadně liší od japonského. V boji za zachování práva na lov velryb místním pomáhá také fakt, že se jedná o mnohasetletou tradici, která obyvatelům nehostinných ostrovů vždy zajišťovala přežití. První doklady o lovu kytovců na ostrovech pocházejí už z roku 1298.

Během lovu, kterému byla přítomná Katie Curridová, bylo zabito asi sto velryb, přičemž proces je podle fotografky velmi rychlý (netrvá déle než 20 minut) a je proveden co nejhumánnějším způsobem. Usmrcení probíhá rychlým přetnutím míchy zvířete. Maso se zpracovává v souladu s tradičními postupy. Jeho konzumace se však v posledních letech nedoporučuje těhotným ženám a dětem kvůli vysokému obsahu rtuti.

Katie Curridová faerský zvyk považuje za důležitý pro identitu malé komunity. Jako rodačka z Kansasu vidí ve smyslu lovu velryb a průmyslového chovu a zabíjení domácích zvířat, které je dle její zkušenosti stejně, ne-li více brutální, obrovský rozdíl. Grindadráp by proto obyvatelům Faerských ostrovů rozhodně nezakazovala. S členy organizace Greenpeace, kteří praktiku považují v dnešní době dostupnosti potravin za zbytečnou, se tak neshodne.

Na snímky z velrybí zabijačky na Faerských ostrovech se podívejte v naší fotogalerii: