Následník českého trůnu Otto von Habsburg jako poslanec v Evropském parlamentu

Následník českého trůnu Otto von Habsburg jako poslanec v Evropském parlamentu Zdroj: Profimedia

Dva čeští „králové“, vůdcova vnučka, kosmonauti i fotbalový kat Čechů. Kdo už zasedal v Evropském parlamentu?

Volby do Evropského parlamentu zůstávají přes stále rostoucí pravomoci tohoto parlamentního shromáždění trochu stranou veřejného zájmu. Politické strany v celé Unii se to snaží často překonat nominací známých osobností z nejrůznějších oborů mimo politiku. Díky tomu v Evropském parlamentu už zasedali lidé, u nichž byste to možná opravdu nečekali. 

Tři kosmonauti

Dokazuje to třeba poslancování tří kosmonautů. Česká republika v letech 2009 až 2014 do EP vyslala dosud jediného svého občana, který se podíval do kosmu – Vladimíra Remka, kterého nominovali čeští komunisté.

Do komunistické frakce se dokonce ve stejnou dobu zapojil i další „kosmický“ europoslanec – Ital Umberto Guidoni. Jeho krajan a člen posádky raketoplánu Franco Malerba byl pro změnu v roce 1994 zvolen za Berlusconiho uskupení Forza Italia.

Spisovatel Moravia i vůdcova pravnučka

Za italské komunisty se do Evropského parlamentu dostaly i další světoznámé osobnosti. Zejména znalci politologie zareagují na jméno francouzského profesora politologie Maurice Duvergera, který byl za ně v Itálii jako nestraník zvolen v roce 1989.

Už o čtyři roky dříve za stejnou stranu zasedl v europarlamentních lavicích světoznámý spisovatel Alberto Moravia, autor například zfilmovaného díla Horalka se Sophií Lorenovou v hlavní roli. Mimochodem tato italská hvězdná herečka má dodnes přímou linku do Evropského parlamentu, protože v něm zasedá její neteř.

Ta se do něj ovšem nedostala primárně kvůli příbuzenství s touto slavnou tetou, ale hlavně díky shodnému příjmení s bývalým italským diktátorem Benitem Mussolinim. Už dvakrát totiž italští voliči do Štrasburku vyslali Mussoliniho vnučku – Alessandru, která aktuálně vykonává poslanecký mandát za Berlusconiho stranu Forza Italia, i když v minulosti patřila tato bývalá herečka politicky ještě více napravo. Mussoliniová v předpolitické době působila jako herečka či modelka a dostala se dokonce i na obálku časopisu Playboy.

Pokořitel všech osmitisícovek

Ani s ní galerie velmi známých, „nepolitických“ europoslanců z Apeninského poloostrova ale zdaleka nekončí. Zmiňme proto například Reinholda Messnera – horolezce, který jako vůbec první člověk dokázal vystoupit na všechny osmitisícové vrcholy naší planety a do Evropského parlamentu zasedl v roce 1999 jako kandidát italských Zelených. Jeho jméno napovídá, že Messnerovou mateřštinou je němčina, protože tento legendární horolezec pochází z jižního Tyrolska, kde na severu Itálie žije německojazyčná menšina.

Syn versus syn

S popularitou a hlasy voličů může do Evropského parlamentu ovšem pomoci nejenom skvělá nepolitická kariéra. Někdy totiž stačí i „jen“ známé jméno. V Polsku byl v roce 2009 do parlamentu vykroužkován z nevolitelného místa jmenovec bývalého populárního premiéra Kazimierze Marcienkiewicze – Bogdan Kazimierz Marcienkiewicz.

U jiných europoslanců už naopak pomohlo jméno získané rodinou přízní. V současnosti je například europoslancem, a to také za naše severní sousedy, syn hrdiny protikomunistického hnutí Solidarita a pozdějšího prvního demokratického prezidenta Lecha Walęsy – Jarosław. Paradoxním se může jevit, že v parlamentu s ním zasedá i syn šéfa polské komunistické strany z totalitního období Edwarda Giereka – Adam.

Politické geny zřejmě podědil i litevský konzervativní europoslanec Gabrielus Landsbergis, který dokonce v Evropském parlamentu vystřídal lídra litevského boje za nezávislost na počátku 90. let a svého otce Vytautase Ladsbergise. Podobně se do Evropského parlamentu dostal i současný estonský nezávislý poslanec Indrek Tarand, který je synem bývalého premiéra baltické země Andrese Taranda.

Europoslankyní se také v roce 2009 stala dcera prvního demokratického prezidenta Maďarska Arpáda Göncze – Kinga. U ní ale jablko padlo od stromu politicky trochu dále, protože její otec zastupoval liberální antikomunistickou stranu SzDSz, zatímco ona poslancovala ve Štrasburku a před tím už byla i ministryní zahraničí za postkomunistické socialisty.

EP – jedna rodina

Mandát v Evropském parlamentu už v minulosti taká vykonávala vnučka nejslavnějšího irského prezidenta Éamona de Valery nebo syn hraběte Stauffenberga, který spáchal neúspěšný atentát na Adolfa Hitlera. V současném složení parlamentu zase figuruje dcera legendárního bavorského zemského premiéra Franze Josefa Strausse – Monika Hohlmeierová.

Dokonce jako nezávislá kandidátka pak byla zvolena před pár lety dcera bývalého (tehdy ještě úřadujícího) rumunského prezidenta Traiana Basesca – Elena. Hvězda bukurešťského nočního života sice vděčila za své zvolení asi hlavně mladé generaci, po volbách ale hned opustila nezávislost z volební kampaně a posílila skupinu poslanců zvolených za „otcovu“ stranu.

Dva čeští následníci trůnu

Při pohledu do seznamu bývalých europoslanců zaplesá srdce mnohého českého monarchisty. Celých dvacet let (od roku 1979) totiž mandát europoslance za bavorskou konzervativní CSU vykonával Otto Habsburský – poslední nezpochybnitelný korunní princ rakousko-uherské monarchie, který z tohoto titulu také zůstal v očích mnoha zastánců monarchie legitimním držitelem či kandidátem českého královského trůnu.

Poslední tři roky svého působení v Evropském parlamentu navíc tato hlava habsburského domu i Panevropské unie strávila ve štrasburských poslaneckých lavicích společně se svým synem a formálním následníkem Karlem Habsbursko-Lotrinským, kterého k mandátu europoslance z kandidátky Rakouské lidové strany vynesly preferenční hlasy voličů.

Světový rekordman, hvězdný hokejista i „kat“ Čechů

Pozornost voličů na sebe samozřejmě umí i v „nudnějších“ evropských volbách přilákat také známí sportovci. Italští voliči takto vyslali jako svého zástupce třeba olympijského vítěze a dlouholetého světového rekordmana na 200 metrů Pietra Menneu, který v parlamentu zasedal v letech 2004 až 2009 za formaci Romana Prodiho Demokraté.

Finnové zvolili mistryni světa i Evropy v chůzi Sari Essayah nebo mistra světa v rallye Ariho Vatanena, který ale později přesedlal od finských konzervativců k francouzským a byl napodruhé zvolen již za zemi galského kohouta, kde byl populární díky vítězství v rallye Paříž-Dakar.

Slavný sportovec zastupoval ve Štrasburku i naše východní sousedy, když slovenská pravicová strana SDKÚ úspěšně nominovala člena Síně slávy NHL Petera Šťastného. Za maďarské zájmy se zase v parlamentu dobře bil olympijský vítěz v šermu z Mexika i Mnichova Pál Schmitt, kterého pozice v Evropském parlamentu dokonce později vynesla až k volbě maďarským prezidentem.

Na jednoho současného evropského poslance pocházejícího ze světa sportu ale určitě moc dobře nevzpomínají čeští sportovní fanoušci. Je jím bývalý kapitán řecké reprezentace ve fotbale Theodoros Zagorakis, který šéfoval řeckým fotbalistům v semifinále Euro 2004, když vyřadili gólem těsně před koncem naši reprezentaci kolem Pavla Nedvěda. Zagorakis teď v parlamentu hájí zájmy voličů řecké pravicové formace Nová demokracie.

Do sportovního světa můžeme započítat europoslance, kterého svět zná pod přezdívkou Tony G. Litevec. Aktuální liberální europoslanec Antanas Guoga totiž do nedávna patřil ke světové špičce v pokeru a zisky z této hry z něj teď v domovské Litvě udělaly hodně známého mecenáše.

Eurovize, Akta X i mýdlová opera

Vedle sportovců samozřejmě mohou táhnout i lidé ze světa médií a showbyznysu. V europoslaneckých lavicích proto už třeba zasedaly dvě celoevropské vítězky ve zbytku Evropy velmi populární pěvecké soutěže Eurovize – Irka Dana Rosemary Scallon a Řekyně Nana Mouskouri.

Voliči do Štrasburku vyslali také mnoho novinářů, herců a televizních moderátorů, kteří jsou většinou ale známí jen ve své zemi. Jako příklad můžeme uvést hvězdu nejúspěšnějšího „nekonečného“ britského seriálu Eastanders a nynějšího labouristického poslance Michaela Cashmana. Ani tvář známá z herecké kariéry nemusí vždy pomoci, o čemž se v roce 2004 přesvědčila italská hvězda stříbrného plátna Gina Lolobrigida, které italští voliči ve volbách do Evropského parlamentu řekli ne.

Svůj mandát chorvatské europoslankyně ale nyní například končí a obhajuje také Ruža Tomašić, které je v zemi u Jadranu známá jako dublérka herců ve slavných seriálech, mezi nimi čeští diváci asi nejlépe znají Akta X.