Joffrey Baratheon má svého jmenovce v Ústí nad Labem

Joffrey Baratheon má svého jmenovce v Ústí nad Labem Zdroj: HBO

Šestkrát je u nás zastoupený Jaime
Samwell Tarly
Gregor Clegane řečený Hora
Petyr „Malíček“ Baeliš
Daenerys je smutná, nikdo v Česku se tak nejmenuje.
5
Fotogalerie

Hra o trůny v Česku. Daenerys se nejmenuje nikdo, ale máme tu 93 Starků a Joffreyho z Ústí nad Labem

Určitě jste zaznamenali zprávu, že tisíce lidí jsou naštvané na seriál Hra o trůny, protože podle jedné z postav pojmenovali své dítě. A když se teď z té postavy stalo vraždící monstrum, které na drakovi spáchalo středně velkou genocidu, nepřijde jim to už jako nejlepší nápad. V Česku takový problém nehrozí, podle statistických dat tu žádný člověk toho jména není. Máme tu ale jiná jména, která se shodují s postavami ze slavného seriálu. Pojďme se podívat, jak jsme na tom.

Z přeživších postav, které ještě mohou své jmenovce naštvat, to jsou převážně Starkové. Jejich příjmení nosí podle databáze Ministerstva vnitra v Česku celkem 93 lidí (známého příbramského mafiána Starku nepočítáme). Křestní jméno Arya i Rob (se dvěma B nikdo) pak mají shodně 3 lidé a Jonů je 11. Sansa a Eddard tu sice nejsou, ale Ned ano. Je jeden a žije v Blansku. Jeden člověk se pak jmenuje Bran, ten žije v Praze, stejně jako jediná nositelka jména Cat.

Stejně jako nemáme Daenerys, tak rodiče nevyužili ani populární jména z rodu Lannisterů. Tyriona, Cersei, Tomena či Tywina u nás nenajdete. Zato tu je šest nositelů jména Jaime. A spíše kuriozitou je jeden Joffrey, který žije už od roku 2000 v Ústí nad Labem. V té době sice do vysílání seriálu zbývalo 11 let, knihy už ale byly na světě. I když v tomto případě jde zřejmě o inspiraci Angelikou...

Jméno Petyr ani příjmení Baeliš sice nikdo nemá, zato Malíčků je v Česku 113. A nemáme ani žádné Ohaře, zato nositelů příjmení Hora je 1 815. A co se týče nejlepšího přítele Jona Sněha, tak je tu 77 Samů a jeden člověk s příjmením Samwell.

Hra o trůny je továrna na peníze >>>