Video placeholde
Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny
Hra o trůny, 6. řada. Daenerys.
Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny
Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny
Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny
11
Fotogalerie

Bylo řádění Daenerys jen naplněné proroctví? Zkázu Králova přístaviště ukázali tvůrci už před 7 lety

Je to už dost dlouhá doba. Díl, ve kterém se objevil náznak zkázy, která v poslední sezoně Hry o trůny stihla Královo přístaviště, byl odvysílán 3. června 2012 a to je už poměrně dávno. Ale v seriálu se objevila zničená síň i se Železným trůnem. Pojďte si s námi připomenout, jaké scény tehdy poslední epizoda druhé série nabídla. Klíčové události najdete ve videu.

Je to opravdu velmi dávno. V epizodě s názvem Valar Morghulis Arya teprve zjistí, že elitní zabijáci se cvičí v Braavosu. Tyrion se probere s obrovskou jizvou poté, co se jej v závěru bitvy o Černovodu pokusil zabít jeden z vojáků královské stráže. Z Tywina se stane pobočník krále, Joffrey oznámí, že si vezme za ženu Margaery Tyrell, Mellisandra chlácholí zlomeného (ale stále živého) Stannise, Brienne jede s ještě obouručním Jaimem po Královské cestě a Daenerys hledá své malé unesené draky v Domě neumírajících v Quarthu. A právě tato poslední dějová linka se možná ukazuje jako klíčová v souvislosti s tím, co se stalo v pátém díle osmé řady.

Ale zpět do roku 2012. Čaroděj Pyat Pree unesl Daenerys její dračí mláďata do Domu neumírajících. Tam Daenerys vstoupí a v depresivním bludišti má vidinu. Vstupuje do síně se Železným trůnem, které chybí střecha, a všude poletují drobné částečky. Téměř se trůnu dotkne, ale na poslední chvíli se odvrátí a branou projde na pláň, která se nachází na severu za Zdí. Tam najde jurtu a v ní Khala Droga s malým synem v náručí. Po krátkém rozhovoru s nimi odchází, vize mizí a ona nachází své draky. Následně poprvé vyřkne slovo „dracarys“ a její dračí mláďata spojí síly a čaroděje upálí.

Pozoruhodná scéna, na kterou už mnozí z nás zapomněli. A skvělé na ní je, že si ji nyní fanoušci po celém světě vykládají různými způsoby. Jsou padající částečky popel a celá scéna tak trochu po vzoru Schindlerova seznamu odkazuje na upálené lidi? Je to sníh, který tím, jak zasypává železný trůn, předznamenává Jonovu vládu? Znamená setkání s Drogem to, že pokud se Daenerys přiblíží k trůnu, tak zemře, a setká se tak se svým prvním manželem a synem?

Teorií je hodně, ale pravdu ukáže až samotný seriál. Pravdou je, že během druhé série tvůrci ještě konec celé ságy neznali. To jim George R. R. Martin prozradil až při natáčení třetí série, která se také už začala notně lišit od knižní předlohy. Jisté náznaky ale tvůrci měli už od prvních epizod, tak je možné, že si tuto scénu přál sám Martin. V knihách je totiž vizí mnohem víc a jsou úplně jiné. Takže je to celé ještě mnohem zamotanější.

Co na scénu říkáte vy? Pamatovali jste si ji z roku 2012? Překvapila vás nyní? Jak si ji vysvětlujete? Dejte nám o tom vědět do komentářů.