Video placeholde

Volby do Evropského parlamentu přehledně: Jak a koho volit, termín voleb i vliv Europarlamentu na ČR

Po pěti letech se uskuteční volby do Evropského parlamentu. Přinášíme vám přehledně všechny podstatné informace: přehled kandidátů, přesný termín voleb, výsledky, online přenos, pravomoci Evropského parlamentu, jak volit na voličský průkaz a mnoho dalšího.

Termín: Kdy budou volby

Volby v Evropské unii probíhají od čtvrtka 23. do neděle 26. května. Každá členská země má svůj vlastní termín voleb, nesmí však vybočit z vymezeného rozmezí. Česko tradičně otevře volební místnosti v pátek ve 14:00, volební komise je zavřou ve 22:00 večer a znovu otevřou v sobotu v 8:00. Tento den ve 14:00 u nás také volby končí. Ovšem netradičně se výsledky nebudou zveřejňovat hned. Musí se totiž počkat na konec voleb ve všech zemích Unie. Jako poslední mohou odevzdávat své hlasy lidé v Itálii, a to do neděle jedenácti hodin večer.

Kandidáti: Koho volit

V Česku k eurovolbám podalo přihlášku 40 stran. Jsou mezi nimi parlamentní uskupení i zcela miniaturní partaje. Kandidáti se rekrutují z dosavadních i bývalých europoslanců, českých zákonodárců i ze zcela jiných profesí. Zajímavostí je historicky první český celoevrpský lídr Jan Zahradil z ODS, takzvaný spitzenkandidat.

Jak volit

Je to v zásadě jednoduché: Vybrat smíte jen jednu stranu a zakroužkovat nanejvýš dvě čísla u kandidátů, kterým chcete pomoci přeskočit až do Europarlamentu.

Online přenos

Vývoj kolem voleb do Evropského parlamentu sledujeme průběžně už od zimy. V našem online přenosu se dozvíte spoustu důležitých i zajímavých informací. V přímém přenosu vám zprostředkujeme i volební víkend a následné zveřejňování výsledků.

Pravomoci Evropského parlamentu a orgány EU

Málo lidí ví, jak skutečně Evropský parlament dokáže ovlivnit život v České republice. Ačkoliv Europarlament v EU zdaleka nedosahuje postavení národních zákonodárných sborů v jednotlivých státech a vrch mají jiné orgány Evropské unie, jeho pravomoci se postupem času rozšiřují a dnes má některé významné možnosti.

Volby a cizinci

Jednou z otázek, které se před volbami na internetu objevují, je i to, zda cizinci mohou rozhodnout volby v Česku. Pravda je, že někteří z nich mohou volit. Hord nelegálních imigrantů se ale ve volebních místnostech bát rozhodně nemusíte.

Volby a brexit

Letošní eurovolby jsou specifické i (ne)odcházením Velké Británie z Evropské unie. Původně se již voleb ostrovní monarchie účastnit neměla, její politici se však nedokázali domluvit na způsobu odchodu, a tak Britové nakonec přeci jen k eurovolbám půjdou.

Voličský průkaz

Také v eurovolbách lze volit na voličský průkaz. Volby do Evropského parlamentu však mají v tomto ohledu řadu specifik.

Volební komise

Jako vždy je možné stát se členem okrskových volebních komisí. Zájemce však musí splnit některé podmínky.

Počet mandátů v EP

Česká republika má v Evropském parlamentu 21 europoslanců. Jak jsou na tom ostatní státy? A kde má kandidát nejvyšší pravděpodobnost zvolení?

Volební systém

Každá členská země Evropské unie má svůj vlastní volební systém, a to i přes snahu Bruselu systémy sjednotit.

Strany vs. frakce

V Evropském parlamentu působí evropské strany a frakce. Není to to samé. Oba pojmy se od sebe výrazně liší.

Odhad: Co čekat po volbách?

Od těchto voleb se čeká poměrně výrazná změna poměru sil v Europarlamentu. Zcela určitě například posílí euroskeptické strany. Zajímavé bude sledovat na čí úkor. Reflex k tomu má svůj exkluzivní odhad.