Zdroj: DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL

Tepelné čerpadlo Daikin Altherma
6
Fotogalerie

Ekologické bydlení je v zahraničí velký trend. Jak je tomu u nás?

To, co je u našich zahraničních sousedů již několik let zcela běžné, je u nás teprve v počátcích. Obliba ekologického bydlení však pořád roste a přistupuje k němu stále více a více domácností. Nejsou to jen pasivní domy a tříděný odpad, ale třeba i úsporné a ekologicky šetrné zdroje energie. I díky nim pak lidé dýchají daleko čistší vzduch, a to nejen u sebe doma.

Různé zdroje energie zajistí pro vás a váš dům energeticky nejúčinnější řešení vytápění a přípravy teplé vody. Je jen na vás, zda zvolíte obnovitelné, jako jsou vzduch, voda, země či slunce, nebo využijete plyn či lehké topné oleje.

Konec tuhým palivům

Zápach, znečištěné ovzduší a špinavá práce, tak by se dalo definovat vytápění na tuhá paliva. A přesně proto budou muset všechny kotle na uhlí do roku 2022 z domácností zmizet. Měly by je nahradit efektivnější zdroje tepla jako jsou například tepelná čerpadla, která jsou naopak velmi šetrná. A to nejen k ovzduší, ale jak po čase zjistíte, tak i k vaší peněžence. Při pořízení tepelného čerpadla lze navíc stále využít tzv. kotlíkovou dotaci. Ta vám může ušetřit až 80 procent nákladů s tím spojených. Maximální výše příspěvku je 127,5 tisíce korun. Navíc do nákladů si lze započítat nejen samotné zařízení, ale také třeba výdaje za rozvody a instalaci. Pokud navíc kotlíkovou dotaci zkombinujete s dotací z programu Nová zelená úsporám, získáte na tepelné čerpadlo dalších 20 tisíc korun.

DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL

Individuální řešení pro každého

Každá domácnost je jiná. Má jiné potřeby a také jiné požadavky na vytápění. To, co je pro jeden domov extrém, může být pro druhý samozřejmost. Je tepelné čerpadlo určené do staršího domu, nebo do novostavby? V současnosti je největší poptávka po tepelných čerpadlech systému vzduch-voda. Proč? Jejich montáž a dodávka jsou velmi rychlé, instalace levnější a díky tomu je i návratnost investice mnohem kratší. Díky chytré technologii garantují tepelná čerpadla Daikin Altherma topný výkon až do -25 °C, takže spolehlivě zajistí příjemné teplo i ohřev teplé vody po celé zimní období.

Tepelné čerpadlo Daikin AlthermaTepelné čerpadlo Daikin Altherma | DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL

„Ideální je tepelné čerpadlo, které můžete napojit na stávající otopnou soustavu, a nemusíte měnit radiátory. K tomu jsou ideální vysokoteplotní tepelná čerpadla a hybridní tepelná čerpadla, která umí bez záložního elektrického zdroje ohřát vodu až na 80 °C,” doporučuje Vladimír Macháček ze společnosti Daikin. Ta je předním světovým výrobcem vzduchotechnických a klimatizačních zařízení. Jejich čerpadla jsou vyráběna prvotřídní japonskou technologií, ale u nás v České republice.Společnost Daikin se snaží přistupovat ke každému zákazníkovi individuálně. Dokáže vytvořit takový návrh řešení vytápění domu a zároveň i ohřevu užitkové vody, který bude úsporný a bude optimálně vyhovovat potřebám domácnosti.

TIP: Tepelné čerpadlo lehce využijete i v létě

O tepelném čerpadle obvykle uvažujeme zejména jako o zdroji tepla, ale během horkého léta mohou zastoupit ve vašem domě i klimatizaci. Pokud máte v domě systém podlahového vytápění, je možné využít tepelné čerpadlo i pro chlazení, a snížit tak pokojovou teplotu o několik příjemných stupňů.

DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL