Gorily z pražské ZOO.

Gorily z pražské ZOO. Zdroj: Karel Kopáč

Gorily z pražské ZOO.
Gorily z pražské ZOO.
Gorily z pražské ZOO.
Gorily z pražské ZOO.
Gorily z pražské ZOO.
10
Fotogalerie

Pražská ZOO by na podzim měla začít stavět nový pavilon goril, o ten se podělí se vzácnými luskouny

Základní kámen nového pavilonu goril by měl být v pražské zoologické zahradě položen na podzim. Do dvou let by mohl být otevřen. Stavba by měla stát zhruba 200 milionů korun. V tuto chvíli již bylo investováno 40 milionů korun do projektové dokumentace. Kromě goril by pavilon měli obývat také luskáni, hmyzožravý řád savců s tělem pokrytým velkými rohovitými šupinami. Novinářům to dnes řekli zástupci pražského magistrátu a ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek.

Původního výběrového řízení na zhotovitele pavilonu se zúčastnilo pět firem. Nabídky se pohybovaly mezi 237 a 243 miliony korun. Právě kvůli ceně zoologická zahrada výběrové řízení zrušila. „Po uplynutí povinných lhůt vypíšeme nové výběrové řízení,“ řekl Bobek.

V novém pavilonu by měli domov najít také luskouni. Při své cestě do Tchaj-peje o ně požádal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), tamní ZOO jejich darování přislíbila. Věděl, že kdysi v pražské ZOO byli. Podle Bobka se v ní nacházeli ale jen v řádech dnů nebo týdnů, poté uhynuli. Jde o velmi ohrožený druh savce. „Je to nejvíce nelegálně obchodované zvíře,“ poznamenal Bobek. Loví se pro maso a jejich šupiny jsou využívány v tradiční asijské medicíně. V Evropě je chová pouze zoologická zahrada v Lipsku.

Pro výstavbu nového pavilonu goril se pražská ZOO rozhodla kvůli hrozícím povodním a zkušenostmi s nimi z let 2002 a 2013. Současný pavilon je v nejnižší části zoologické zahrady a bude přesunut výše. Nový pavilon goril se měl začít stavět už v roce 2016. Projekt ale zdrželo odvolání trojské radnice a dvou místních zájmových spolků, které se zamýšlenou stavbou nesouhlasily. Stávající pavilon z 90. let byl postaven na nejnižším místě zahrady a případný azyl měla zvířatům nabídnout protipovodňová věž. Při záplavách v roce 2002 ale byla zcela zatopena a gorily musely být evakuovány.

Pražská zoologická zahrada v Troji návštěvníkům poprvé otevřela brány 28. září 1931. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Loni do areálu zavítalo 1 427 491 lidí. Jde o třetí nejlepší výsledek za dobu její existence.