Drobné zlaté kříže ležely údajně na obličeji zesnulého

Drobné zlaté kříže ležely údajně na obličeji zesnulého Zdroj: MOLA

Model hrobky z pera britských archeologů.
Pozlacené číše
V hrobce ležely fragmenty dřevěného hudebního nástroje, lyry.
4
Fotogalerie

Archeologové našli „britského Tutanchamona“, v 7. století pohřbeného bratra krále vykopali stavaři

V anglickém hrabství Essex našli archeologové nejstarší křesťanskou anglosaskou hrobku na britském území. Podle archeologů je to pro Británii stejně důležitý objev, jako byl pro Egypt před 70 lety objev hrobky faraona Tutanchamona. Na britském objevu je pozoruhodné, že jej fakticky učinili dělníci už před patnácti lety.

Tehdy v roce 2003 probíhala výstavba místní komunikace, kterou prováděli dělníci nedaleko anglické vesničky Prittlewell. Stavaři tenkrát objev nahlásili archeologickému dozoru k dalšímu zkoumání. Ten rozhodl, že může jít o významný nález, a přizval tým expertů. Od roku 2003 probíhaly výzkumy a analýzy, co je obsahem hrobky, jak je stará a kdo je v ní pohřben. Po patnácti letech vědci zveřejnili výsledek svého výzkumu: Jedná se o nejstarší knížecí křesťanskou anglosaskou hrobku nalezenou na území Velké Británie. Leží v ní bratr anglosaského krále.

Bohatý pohřeb ve velkém stylu

Archeologové usuzují na identitu pohřbeného z fragmentů zubů, které se v hrobce dochovaly. Pohřbený se zřejmě jmenoval Seaxa, bratr Saeberta, anglosaského vladaře. Princ Seaxa žil v Anglii na přelomu 6. a 7. století a jeho pohřebiště se díky unikátnímu objevu stalo synonymem pro vůbec první křesťanský královský pohřeb. Britská odborná veřejnost se shoduje, že jde o zcela unikátní objev. Význam tohoto nálezu přirovnávají archeologové k objevu z roku 1922, kdy archeologové odhalili hrobku faraona Tutanchamona.

Hrobka byla dlouhá asi 4 metry a zhruba 1,5 metru hluboká. V hrobce se nacházely různé předměty, například zřejmě nejstarší malba na dřevu z anglosaského období, tedy cca 1400 let stará. V hrobce se našly také fragmenty hudebního nástroje – dřevěné lyry, dále pohár (zřejmě na víno) pocházející pravděpodobně ze Sýrie. „Je to hodně bohatý pohřeb. Je to gesto, teatrální sdělení o dotyčné rodině, o pohřbené osobě,“ řekl agentuře AP jeden z vědců. „Myslím, že je to naše Tutanchamonova hrobka,“ řekla Sophie Jacksonová, výzkumná ředitelka londýnského archeologického muzea.

Nalezené předměty nezůstanou pod zámkem. Ode dneška jsou k vidění v muzeu v Southendu, které se nachází asi 60 kilometrů od Londýna. Očekává se, že o předměty bude velký zájem.