Pašerák marihuany Antonio Bascaro

Pašerák marihuany Antonio Bascaro Zdroj: Facebook

Světový rekord: Kubánec seděl za pašování marihuany 39 let, teď mu hrozí vězení za boj proti Castrovi

Federální věznice v americkém státě Miami před pár týdny propustila kubánského exulanta, pilota a bývalého pašeráka marihuany Antonia Bascara. Za mřížemi strávil neuvěřitelných 39 let a stal se tak nejdéle uvězněným odsouzeným, který seděl za trestný čin související s pašeráctvím marihuany.

Antoniovi je nyní 84 let, ve vězení tedy strávil témeř polovinu života. Za jeho propuštění se postavilo mnoho iniciativ, jeho podporovatelé založili například facebookovou fanouškovskou stránku. O jeho propuštění informovala americká média i třeba britská BBC.

Když Antonia propustili, první, kam jeho kroky směřovaly, byla rodina. S tou si dal pravou kubánskou snídani a na fanouškovské skupině se objevila fotografie plná úsměvů s několika členy Antoniovy rodiny.

Média nicméně upozorňují, že Antonio nemá ani po téměř čtyřicetiletém věznění jistou budoucnost. Jako ilegální přistěhovalec odsouzený pro závažný zločin bude čekat na verdikt, zda bude ze země vyhoštěn, nebo nikoliv. Oficiální rozhodnutí ohledně jeho deportace na Kubu by mělo padnout v příštím týdnu. „Jsem vděčná, že je volný. Ale kam má jít?“ ptá se jeho dcera Myra Bascarová v rozhovoru pro španělskou verzi BBC. „Na Kubě by byl znovu uvězněn, protože vždy bojoval proti Castrovu režimu. V Guatemale, kde se seznámil s mou matkou, nemá nikoho a nic,“ popisuje Myra nejistou Antoniovu budoucnost.

Antonio byl koncem 70. let minulého století obviněn z rozsáhlé pašerácké činnosti. Vyšetřování tehdy ukázalo, že byl součástí skupiny, která z Kolumbie do Spojených států propašovala celkem 270 tisíc kilogramů lehké drogy. V roce 1977 se stala Florida jakousi pomyslnou vstupní branou pro omamné látky, které putovaly z jižní Ameriky dál do Států. Kubánci a Kolumbijci v místě zvaném Little Havana čile obchodovali a často se tak dostávali do problémů se zákonem. Jednoho dne jej pozval tamní majitel šperkařství na oběd. Tehdy se dostal k obchodu s marihuanou, na kterou příteli Guillermu Tabraueovi kývnul. Tak začaly Antoniovy problémy.

Jeho život před uvězněním byl dobrodružný i fascinující. Účastnil se přímo kubánské revoluce v roce 1956 jakožto armádní pilot, kterému tehdy bylo pouhých 24 let. Vystudoval vojenskou akademii na Kubě a studoval také letectví na Floridě. Během revoluce bojoval proti povstaleckým jednotkám. Se svým letadlem však byl jednou přinucen přistát v místech, které kontrolovaly oddíly Raúla Castra. Ten se na něj osobně přišel podívat a přesvědčoval jej, aby se připojil k revoluci. To však Antonio odmítl, a proto pak strávil rok v kubánském vězení. Z vězení se dostal pouze na základě administrativní chyby, trest by byl jinak mnohem delší. Po svém propuštění se dostal do Uruguaye a posléze do Guatemaly, kde se přidal k CIA. Ta své svěřence cvičila na známé vylodění v Zátoce sviní.

Během uvěznění na Floridě jej mnohokrát kontaktovaly tajné služby se žádostí o spolupráci výměnou za snížený trest. Bascaro však pokaždé odmítnul s tím, že mu to jeho morálka a vojenský výcvik nedovolí. Ze šedesátiletého trestu si ve vězení nakonec odpykal 39 let.