Zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku - ilustrační snímek

Zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku - ilustrační snímek Zdroj: Evropský parlament

20 zajímavých českých kandidátů a kandidátek ve volbách do Evropského parlamentu

V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května, obhajuje svůj mandát i 16 českých zástupců. Protože našich europoslanců je celkem 21, je to poměrně vysoké číslo. Ale letos se o křesla ucházejí i některé další osobnosti, které by v případě zvolení mohli českou sestavu v Bruselu a Štrasburku oživit. Podívejme se proto na 20 zajímavých kandidátů a kandidátek. Devět z nich už velkou zkušenost s Evropským parlamentem má, další nikoli.

Radim Sršeň (39): Pozoruhodný starosta obce Dolní Studénky, který je odborníkem na digitalizaci a samosprávu. Chce moderní formy řízení uplatnit i na venkově. Situaci v Evropě zná velmi dobře, protože je kromě jiného i českým zástupcem ve Výboru regionů EU. Jeho zvolení by přineslo neotřelé a originální pohledy na to, jak by například mohla vypadat moderní státní správa v blízké budoucnosti. Je na 4. místě kandidátky Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09.

Alexandr Vondra (57): Bývalý disident, poradce Václava Havla a velvyslanec v USA, patří mezi jednoho z největších znalců zahraniční politiky u nás. Tento přívrženec euroatlantického spojenectví se dnes řadí ke konzervativnímu křídlu české politiky. Je sice na kandidátce ODS až na 15. místě, ale mohl by se posunout vpřed díky preferenčním hlasům.

Marcel Kolaja (38): Pracuje jako technický produktový manažer v softwarové firmě, bojuje za zachování internetu bez cenzury, v Evropském parlamentu by se chtěl věnovat inovacím a investicích do digitálních technologií, zabývá se také problematikou autorského práva. Je lídrem kandidátky České pirátské strany, jeho zvolení je proto prakticky jisté.

Dita Charanzová (44): Současná europoslankyně patří k našim nejaktivnějším zástupcům v Bruselu. Prosadila například levnější volání v rámci Evropské unie. Věnuje se v europarlamentu legislativním procesům, které v konečném důsledku ovlivňují náš život. Za její práci ji oceňují i její političtí soupeři. Je lídrem kandidátky hnutí ANO 2011 a její opětovné zvolení je prakticky jisté.

Edvard Kožušník (49): V Evropském parlamentu už kdysi zasedal, v posledních letec se věnoval v Bruselu lobbingu a je to analytik legislativy EU. Velmi dobře hovoří několika cizími jazyky a důvěrně zná zákulisí evropské politiky. Proto by mohl prosadit i věci vyhovující zájmům Česka. Je na 10. místě kandidátky ODS.

Tomáš Zdechovský (39): Europoslanec, jehož záběr je široký, velmi slušně zvládá komunikaci s veřejností a dokáže přitáhnout pozornost k některým ožehavým tématům. Snaží se, aby byl vidět, což vede k tomu, že se o důležitých věcech diskutuje a také europarlament s tím dostává více do povědomí naší veřejnosti. Je na druhém místě kandidátky KDU-ČSL.

Radka Trylčová (44): Ředitelka krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji a radní tohoto kraje pro životní prostředí a zemědělství. Chtěla by hájit zájmy firem a podnikatelů a vytvářet prostředí tak, aby byly české společnosti konkurenceschopné. Je na pátém místě kandidátky ODS:

Pavel Poc (54): I když pro českou veřejnost není žádnou velkou hvězdou, stávající europoslanec se velmi aktivně angažujete v tématech ochrany zdraví či v otázkách ochrany životního prostředí. Z pozice stínového zpravodaje frakce socialistů se mu podařilo prosadit, že data o pesticidech, barvivech, potravinářských aditivech a jiných látkách už se nebudou utajovat. Je vůdcem kandidátky ČSSD.

Martina Dlabajová (42): Europoslankyně, která se věnuje rozpočtovým věcem, či reformám trhu práce a zaměstnanosti v Evropě. Je hodně aktivní, i když z Česka to tolik není vidět, což bývá u evropských zákonodárců bohužel spíše obvyklé. Je na druhém místě kandidátky hnutí ANO a její zvolení je proto téměř stoprocentní.

Jaromír Štětina (76): Stávající europoslanec si založil nedávno vlastní hnutí. Někdejší novinář je znalcem východní politiky, tedy oblastí jako je Rusko, Ukrajina či Kavkaz. Je to známý a tvrdý kritik politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Je lídrem kandidátky Evropa společně.

Pavel Svoboda (57): Poměrně vlivný český europoslanec, který se v problematice Evropské unie dobře orientuje. Kromě jiného chce Evropu založenou na křesťansko-židovských hodnotách, hodlá obhajovat zájmy pronásledovaných křesťanů ve světě, žádá zrušení pravidelného (ale nesmyslného) stěhování europarlamentu do Štrasburku. Tento konzervativec je lídrem kandidátky KDU-ČSL.

Stanislav Polčák (39): Europoslanec, který je ale také významným představitelem Sdružení místních samospráv ČR, které hájí zájmy našich obcí a měst. Nabízí proto na různé problémy pohled evropský i český. Je na druhém místě kandidátky Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09.

Olga Sehnalová (50): Původem lékařka, která se jako europoslankyně v minulých letech věnovala boji proti dvojí kvalitě potravin na evropském trhu, dále otázkám sociálním či zdravotnickým. Vystupuje rovněž proti nekalým praktikám takzvaných šmejdů. Je na druhém místě kandidátky ČSSD.

Ondřej Benešík (42): Současný český poslanec, který je v Poslanecké sněmovně předsedou výboru pro evropské záležitosti. Jeden z poměrně výrazných lidovců. Problematice Evropské unie rozumí, spíše na ní hledá pozitivní stránky. Je na pátém místě kandidátky KDU-ČSL.

Vít Jedlička (35): Tento „prezident“ mikrostátečku Liberland vystudoval mezinárodní obchod, je euroskeptikem a odborníkem na kryptoměny. Tvrdí, že pokud se do roku 2024 Evropská unie zásadně nereformuje, tak bychom jí měli opustit. Je lídrem kandidátky Svobodní, Liberland a Radostné Česko – Odejdeme bez placení.

Jakub Kulhánek (34): Stávající náměstek ministra vnitra se léta specializoval na zahraniční a bezpečnostní politiku a má poměrně velké zkušenosti s fungováním státní správy, protože už byl náměstkem i na rezortech obrany a zahraničních věcí. Je na devátém místě kandidátky ČSSD.

Marek Ženíšek (40): Politolog z Plzně a v současnosti výkonný ředitel think-tanku Topaz. Evropskou politiku sleduje podrobně a dlouhodobě, mohl by posílit pravicové křídlo v Evropském parlamentu. Je na 6. místě kandidátky Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09.

Josef Valihrach (30): Je trojnásobným vinařem roku a vítěz Farmy roku 2018. Chtěl by svobodnější a otevřenější EU a hodlá se zasazovat za snížení byrokratické zátěže, které často čelí podnikatelé. Je lídrem kandidátky Strana soukromníků České republiky a Nezávislí s podporou Občanské demokratické aliance a profesních společenstev.

Martin Hlaváček (39): Tento ekonom před lety získal slušné renomé jako náměstek ministerstva zemědělství, kde se věnoval právě politice Evropské unie. Má ale i pracovní zkušenosti z vlivné nadnárodní korporace, protože zatím pracuje ve společnosti Philip Morris. Je na třetím místě kandidátky hnutí ANO a proto se dá předpokládat, že od května bude českým zástupcem v Bruselu.

Lukáš Červinka (27): Nejmladší člen našeho přehledu. Ústavní právník, který se angažuje v boji za svobodný přístup k informacím. Spolupracuje s Asociací pro mezinárodní otázky se zaměřením na evropské záležitosti. Je na devátém místě kandidátky České pirátské strany.

Online z eurovoleb >>>