Video placeholde

Tři roky od první transplantace dělohy v ČR. Ženy se možná budou bránit, mají ji na dobu určitou, říká docent Froněk

Třináctého května 2016 oznámili lékaři z pražského IKEM provedení historicky první transplantace dělohy v České republice. Operace samotná proběhla pár dní předtím, a to 30. dubna, a trvala celých 16 hodin. Vedoucím týmu byl přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM docent Jiří Froněk. V prosinci loňského roku byl docent Froněk hostem našeho pořadu Prostor X, kde o transplantaci dělohy mimo jiné také hovořil. U příležitosti třetího výročí rozhovor opět publikujeme.

„Nejprve jsme provedli odběr dělohy od žijící dárkyně – matky, poté následovalo promytí dělohy konzervačním roztokem a úpravy před trasnplantací. Ve třetí fázi jsme provedli samotnou transplantaci. Odběr dělohy je výkon technicky velmi náročný - operujeme totiž v pánvi, což je omezený prostor. Dělohu musíme odstranit velmi opatrně tak, abychom ji byli schopni úspěšně transplantovat. Ve světle zkušeností s ostatními transplantacemi, včetně malých dětí, mohu konstatovat, že transplantace dělohy je technicky velmi složitá,“ říká docent Froněk.

„Děloha má velmi malé, předchozími porody změněné cévy. Hovoříme o tepnách průměru 1 milimetru a žilách maximálně 2-3x větších. Během operace byli spolu s členy týmu IKEM a FN Motol také dva členové týmu ze Švédska, a navíc, jako pozorovatelé, dva kolegové z USA. Ti se na transplantci dělohy teprve chystají,“ popisuje operaci přednosta Kliniky transplantační chirurgie.