Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) byl hostem pořadu epicentrum dne 29.4.2019.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) byl hostem pořadu epicentrum dne 29.4.2019. Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Taškařice kolem ministerstva kultury aneb O umění hájit těžko hájitelné

Antonín Staněk již mnohokrát předvedl, že je pozoruhodný ministr. Pokud ze začátku svého působení působil poněkud nenápadně, nyní si na nezájem rozhodně stěžovat nemůže. Což ovšem přidělává těžkou hlavu jeho stranickému šéfovi, ministru vnitra a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. A nutno říct, že kulturní obcí torpédovaný ministr kultury mu to zrovna neulehčuje.

„To, že v poslední době má jisté problémy, je pravda,“ konstatoval Jan Hamáček diplomaticky v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Nechce ten resort ještě více rozkolísat…vždycky to může být ještě horší,“ dodal nepěkný výhled.

Může, ale těžko si představit. Po drobném politickém zaškobrtnutí, které Antonín Staněk předvedl předvánoční návštěvou na křtu knihy arcikomunisty Miroslava Grebeníčka, se terčem kritiky stal hlavně po odvolání šéfů Národní galerie a olomouckého Muzea umění. A přikládal dál. Jednak jmenováním nového – byť dočasného – šéfa Národní galerie s nepříliš kulturním CV, opakovanými výroky s neznalostí procentní výše rozpočtu svého resortu atd.

„Každý může udělat chybu,“ hájil jej šéf ČSSD v nedělní debatě na ČT. Byť i on uznal, že se ministr kultury měl lépe připravit… Naopak jednoznačně bránil odvolání šéfů obou institucí. „Antonín Staněk udělal, co udělat musel,“ uvedl Jan Hamáček s odkazem na závěry auditů a kontrol. Pokud to bylo tak přesvědčivé, proč takové pozdvižení? A to navzdory občas zkratkovitým a stádovitým reakcím kulturní obce…

Nemluvě o tom, jak bezbranný se Jan Hamáček ocitl tváří tvář informaci, že odvolanému šéfovi NG Jiřímu Fajtovi byly nabídnuty v této instituci dvě nové pozice včetně finančního ředitele – navzdory podezřelé smlouvě za milion. Pokud to tak kvůli zákoníku práce muselo být, mohl mu to stranický a vládní kolega před návštěvou ČT alespoň prozradit, pokud ví, co se v jeho resortu děje. Janu Hamáčkovi tak nezbylo než konstatovat, že je to „minimálně neobratnost“.

Přesvědčivě ale nevyznělo ani dokazování, že za Staňkem a jeho kroky stojí Hrad, jakkoliv k tomu indicie jsou. „Nevraživost mezi panem Fajtem a panem prezidentem je známá,“ pouze konstatoval v nedělní debatě předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Proti ministru Staňkovi se už ozvali i někteří předáci sociálních demokratů, spekuluje se už i o jeho možném náhradníkovi. Ale hlavně klid, protože, jak diváky Jan Hamáček – i s ohledem na pozdvižení kolem výměny v čele resortu spravedlnosti – uklidnil: „Pokud mám sesumírovat dojem posledních týdnů, tak tady se vlastně nic neděje.“ Tak jo.