Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje

Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje.
Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje.
Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje.
Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje
Milan Tesař pokřtil svou novou knihu Volané číslo existuje
11
Fotogalerie

Milan Tesař pokřtil novou knihu. Volané číslo existuje, tvrdí vedoucí kulturního oddělení Reflexu

„Chtěl bych vás poprosit, abyste si zapnuli své mobilní telefony – o ty tu totiž půjde především,“ pronesl na Světě knihy dnes po jedné hodině odpolední Milan Tesař z pódia téměř plného sálu. Většinou nás v divadlech a kinech prosí o vypnutí našich elektronických prodloužených rukou, ovšem tady, na Světě knihy, se právě křtí knížka mobilních povídek s názvem Volané číslo existuje.

Milan Tesař, který je redaktorem vašeho oblíbeného týdeníku už třicet let, je spoluautorem legendárního komiksu Zelený Raoul a, a to se málo ví, jedním z duchovních otců České sody, se ve své „humanistické fantasy“ Volané číslo existuje zaobírá tak profánními hrdiny, jako jsou mobily. A jak upozornila jedna z kmoter knihy, herečka Jitka Ježková, „konečně si o mobilních telefonech přečtete něco pozitivního“.

Jak tyhlety mašinky fungujou?

„Já jsem nikdy nepobral hlavou, jak tyhlety mašinky fungujou,“ přiznává se Milan Tesař jako už tolik humanitně vzdělaných lidí před ním. A proto si svět omnipotentního udělátka zjednodušil, aby ho pochopil, a s ním i čtenáři, když se v povídkách právě vydaných nakladatelstvím Ikar ptá, co se asi děje v mobilním telefonu, když někomu voláte. Nebo když ze seznamu mažete nějaké číslo. Nebo když zrovna datlujete esemesku.

Svět za displejem okupovaný našimi uloženými telefonními čísly je v Mildově podání přehledný, optimistický, ba růžový; za všechno v něm zodpovídá barman Červený, který roznáší jídlo a pití v kavárně Kontakty.

„Ta je srdcem každého mobilu, do nějž telefonní čísla přicházejí ze stejných pohnutek jako děti na tento svět – buď z nějaké potřeby, anebo z lásky. Jakmile si je jednou uložíme, začnou popíjet drinky barmana Červeného, tančit na písničky od kapely Zvonění, obdivovat tajemnou krásku z hlasové schránky a sledovat mazače, kterak každou vaši SMS poctivě vylepí na obrazovku mobilu. Čísla mají podobně jako lidé své poslání ve vymezeném čase. I ona prožívají hvězdné hodiny, zprostředkují-li dobrou zprávu, i na ně padá chandra, pokud je nikdo dlouho nevytáčí. To si pak přijdou neužitečná a dostanou strach, že je vymažeme. Jednou k tomu možná dojde, ale do té doby s námi budou ze své kavárny sdílet osud, všechna ta porozumění i nedorozumění, všechny ty smutné, šťastné i značně bizarní okamžiky našich životů.“

Vyměnil Boha za Mobila 

Jitka Ježková (jež mimochodem v Divadle Na Fidlovačce aktuálně hraje v Tesařově komedii z novinářského prostředí s názvem Výjimečný stav) přečetla pár ukázek z knížky a na španělku ji doprovodil kytarista Patrik Henel, první čtenář titulu. „Milan tu vyměnil Boha za Mobila, což je v dnešní době příznačné a typické,“ konstatoval. Z alegorie o číslech je zřejmé, že to na světě od narození do smrti, tedy od uložení do vymazání, nemají vůbec jednoduché; stejně jako mnozí z nás se po většinu času nudí a čekají jen na to, až jim někdo zavolá. „Až když je číslo volané, jde za kapelou na pódium, nasadí si kulicha spojení a splní svou historickou úlohu, totiž propojí dva lidi za účelem komunikace,“ vysvětlil publiku Milan Tesař.

Knížka se při křtu nepolévala sektem, od toho ostatně mnozí nakladatelé dávno upouštějí (ať už z pohnutek ušlechtilých a estetických, nebo pamětlivi nákladů na zničený výtisk), protože prý by mohla stejně jako mobilní telefon po kontaktu s vodou zkratovat. Poklepalo se tedy na její pomyslný displej a knížka, po jejímž dočtení už nikdy žádné číslo nevymažete, je vypravená do světa.