Registrované odborníky na výživu mezi blogery nehledejte.

Registrované odborníky na výživu mezi blogery nehledejte. Zdroj: pixabay.com

Chcete zhubnout? Nevěřte sociálním sítím. Osm z devíti influencerů radí špatně, tvrdí vědci

Pokud opravdu chcete zhubnout, zkuste to raději postaru – jezte vyváženou stravu a více se hýbejte. Zaručené diety, které servírují takzvaní influenceři na Instagramu, Facebooku a různých blozích, mohou naopak i uškodit, ukázaly výsledky studie vědců z univerzity v Glasgow. Pouze jeden z devíti předních britských blogerů a vlogerů zaměřených na zdravou výživu podle nich poskytuje přesné a důvěryhodné informace.

Vědci se zaměřili na nejoblíbenější influencery s minimálně 80 tisíci followery na některé ze sociálních sítí a na aktivní blogery, kteří se specializují na nutriční poradenství a redukční diety.

Lidé mají tendenci věřit, že co je buďto černé na bílém, nebo případně barevné a v pohybu v televizi, novinách či na internetu, je pravda. Ne vždy to ale platí. „Zjistili jsme, že většina blogů nemůže být považována za důvěryhodné zdroje informací ohledně řízení hmotnosti dietou, protože často zaměňují názory za fakta a nesplňují nutriční kritéria daná ve Spojeném království,“ uvedla vedoucí studie Christina Sabbaghová z University of Glasgow. „To je potenciálně nebezpečné, protože tyto blogy oslovují široké publikum,“ dodala.

Registrované odborníky na výživu mezi blogery nehledejte

Vědci zkoumali obsah devíti blogů nejvýznamnějších britských influencerů publikovaných mezi květnem a červnem roku 2018. Ty analyzovali pomocí dvanácti různých kritérií. Univerzitní tým zkoumal, zda jsou doporučení samozvaných nutričních specialistů důvěryhodná, výživově vyvážená a také, zda jsou jejich tvrzení založena na prokazatelných důkazech. Vědci přihlíželi i k míře zaujatosti obsahu a posvítili si i na posledních deset receptů z každého blogu – zaměřili se na energetické hodnoty, množství sacharidů, bílkovin, tuků, nasycených tuků, vlákniny, i obsah cukru a soli.

Podle jejich zjištění prezentovaných na letošním Evropském kongresu o obezitě v Glasgow většina blogerů selhala v základních oblastech. Pět z nich propagovalo své názory jako fakta nebo nepodložilo svá neopodstatněná tvrzení důkazy, další pětice se zřekla odpovědnosti za své rady. Všechny recepty pak alespoň v jednom z posuzovaných hledisek dostaly červenou. V Británii jsou hodnoty cukrů, tuků a soli na potravinách označovány barvami jako na semaforu. Každý výrobek je povinně označen tímto jasným ukazatelem.

Autoři studie dospěli k závěru, že blogeři, kteří nás ovliňují prostřednictvím sociálních médií, nejsou důvěryhodnými zdroji pro řízené hubnutí, přičemž v souvislosti s jejich popularitou a dopady sociálních médií na epidemii obezity by bylo záhodno, aby splňovali vědecky uznávaná a lékařsky odůvodněná kritéria pro poskytování podobného poradenství. Pouze jeden z posuzovaných blogerů byl registrovaným odborníkem na výživu.

Statisíce dolarů za vymyšlenou rakovinu

Předseda Národního fóra pro obezitu Tam Fry si nebral servítky: „Tato studie dokazuje ničivou sílu sociálních médií. Jakýkoli Tom, Dick nebo Harry mohou cokoli prohlásit do éteru a jejich následovníci jim budou věřit. Zvláště nešťastné je, že džin už je vypuštěn z láhve, a donutit tyto blogery, aby se podrobili standardům, ačkoli je to více než žádoucí, bude téměř nemožné. Budou hájit své právo na svobodu projevu, přestože publikování jejich zmršených rad je neomluvitelné.“

Ještě dál než samozvaní fitness guruové zašla v roce 2015 australská blogerka Belle Gibsonová, která si vybudovala skvěle fungující byznys díky tvrzení, že přežila rakovinu pomocí alternativní léčby a změny životního stylu. Svým čtenářům tvrdila, že stačí vynechat lepek, kávu a mléčné výrobky. A trochu cvičit. Napsala kuchařku, spustila mobilní aplikaci Whole Pantry a statisíce dolarů se jí jen sypaly. Do té doby, než se přišlo na to, že si rakovinu vymyslela.

Část výdělku navíc slíbila věnovat charitě. Místo toho si pronajala luxusní dům a auto, nechala si spravit zuby a nakoupila značkové oblečení. Belle Gibsonová byla v roce 2017 odsouzena k zaplacení pokuty ve výši 410 tisíc dolarů. Soud přihlížel mimo jiné k tomu, že mohla inspirovat tisíce lidí k odmítnutí konvenční léčby a riskovat tím jejich život. Pokutu dodnes nezaplatila. Na 14. května je plánováno další soudní stání. Pokud se ho neúčastní, hrozí jí za všechny její předchozí prohřešky v součtu s pohrdáním soudem zatím blíže neurčený počet let odnětí svobody.