Méně knih znamená více stromů - ilustrační snímek

Méně knih znamená více stromů - ilustrační snímek Zdroj: Lesy hl. m. Prahy

Znič spisovatele, zachraň strom. Aktivisté přišli s novou kampaní na záchranu lesů

V dnešní době se do popředí čím dál tím více derou témata související s životním prostředím. Ze svých squatů anebo bytů u rodičů vylézá ven na světlo čím dál tím více aktivistů, kteří se rozhodli, že tu planetu prostě zachrání, a basta.

Demonstrace jsou sice hezké věci, kde se lidé sejdou s transparenty, zakřičí pár hesel a pak si zajdou na avokádovou limonádu do hipsterské kavárny, ale tato strategie zatím neslaví velký úspěch.

Se zajímavou myšlenkou však nyní přišli aktivisté se zaměřením na lesy (aktivisté se totiž dělí podle zaměření, máme tu gender aktivisty, aktivisty za práva zvířat, aktivisty za práva třetího pohlaví a tak dále).

Tito lesní aktivisté si odvodili, že jednou z největších pohrom pro lesy a pralesy jsou spisovatelé. Hlavně ti takzvaní bestselleři.

„Je to přímo do očí bijící. Máme tu jak celosvětově, tak lokálně spoustu spisovatelů, kteří prodávají knížky po milionech kusů. Víte, kolik to je stromů? Podle našich výpočtů třeba taková Rowlingová svými Pottery zapříčinila zánik deštného pralesa o velikosti Lucemburska. Zavinila tak vyhynutí pěti druhů pavouků. Já se zeptám, opravdu nám to stálo za to? Vyváží příběh malého čaroděje takovou zkázu? My jsme přesvědčeni, že nikoliv. Právě z toho důvodu nastal čas vzít situaci do vlastních rukou a začít konat,“ potutelně se usmíval aktivista Joshua Flower. Nutno dodat, že spisovatelka Rowlingová je od pondělí nezvěstná. Je téměř jisté, že za jejím únosem stojí některá z aktivistických skupin kolem kampaně na záchranu lesů.

„My chceme vyslat jasný signál, že takhle ne. Tudy cesta rozhodně nevede. Nechtěli jsme, aby to zašlo takhle daleko, ale nakonec nebylo zbytí. Ze začátku jsme spisovatele pouze mrzačili v domnění, že již ve své práci proti přírodě nebudou pokračovat. Ale ukázalo se, že mají tuhý kořínek. Když spisovateli zpřelámete ruce, aby nemohl psát, prostě to začne někomu diktovat a ten to přepíše. Oni jsou to hrozní srdcaři. Bylo potřeba proto sáhnout k drastickým opatřením a spisovatele likvidovat,“ byl více konkrétní další aktivista Arthur Tree.

Spisovatelé jsou po celém světe likvidováni v zájmu zachování lesů a deštného pralesa a odborná veřejnost neví, jak s tímto tématem naložit.

„Na jednu stranu nesouhlasím s likvidací spisovatelů. Na straně druhé je opravdu potřeba něco udělat, než bude úplně pozdě. Lesy a deštné pralesy musíme zachovat pro další generace,“ nepřímo naznačil klimatolog Evžen Koutný, že tato cesta je sice drastická, avšak nezbytná.

Spisovatelé napříč celým světem se schovávají anebo jsou na útěku ve strachu před svou likvidací. Nebezpečí se dotýká i některých českých spisovatelů.

„To víte, že mám strach. Můžou přijít kdykoliv. Ty lidi nikdo nezastaví,“ strachuje se spisovatelka Radka Třeštíková o své bezpečí. „Už třetí den se snažím kontaktovat Patrika Hartla, ale nedaří se mi to. Snad se mu podařilo někde ukrýt,“ dodala.

„Já jsem přesvědčen o tom, že pokud ženu plácnete po zadku a zakroutíte jí bradavkou, že to je naprosto v pořádku. Je to přirozené,“ vyjádřil se k tématu spisovatel Michal Viewegh, jehož klesající prodeje jeho knížek nejspíš před hněvem aktivistů ochrání.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. SKutečností ale například je, že Slovensko nejspíš předběhne Česko v HPD.