Video placeholde

Zeman a Babiš mají strašně špatný vliv na naši duši, jejich poselství je nuda a tupost, říká šéf festivalu Mezi ploty

Symptomy duševních nemocí máme všichni, jen nám ten barometr ještě nepřelítnul do červených čísel. Ředitel festivalu Mezi ploty Robert Kozler se snaží bořit bariéry. Mezi zdravými a nemocnými, ale i mezi lidmi obecně. Jde mu o to, aby lidi pochopili, že psychické poruchy jsou běžné. Říká, že na naši duši mají obrovsky negativní vliv politici.

Podle Kozlera se premiér Babiš a prezident Zeman zaměřují na nejprimitivnější zóny člověka. Proměňují nás a berou nám energii. S hrůzou sleduje, že jejich poselství je nuda, arogance a tupost. Lidi prý potřebují pozitivního vůdce, kterým byl Václav Havel. Dokázal motivovat lidi, že něco dokážou. Pozitivita a základní pravdy ale mizí a to ovlivňuje samu podstatu demokracie.

Kozler tvrdí, že lidem obecně chybí komunikace. Děsí ho, jak moc se přesouvá na sociální sítě. Na festivalu v Psychiatrické nemocnici Bohnice se snaží nenásilně a přirozeně budovat zázemí pro to, aby se spolu lidé mohli bavit a sdílet svoje problémy. Umělci, kteří se otevřeně přihlásí ke svým duševním problémům, jsou podle něj hrdinové. I díky nim si prý lidé uvědomují, že je můžou zvládnout.

Kozler přiznává, že pořádání festivalu je hodně náročné a i jeho psychické zdraví tím trpí. Třeba okolo shánění peněz je tlak někdy velký. Zdůrazňuje ale, že je důležité dívat se na psychické nemoci skrz sebe sama a vlastní problémy. Je přitom pyšný na to, že Mezi ploty ohodnotila Evropská unie jako festival, který pozitivně ovlivňuje společnost a je důležitý.

Proč nechce být Robert Kozler normální? V čem je definice normálního člověka tak, jak ji vidí třeba prezident Zeman? Co chce s festivalem Mezi ploty dokázat? A jak těžké je získat celebrity, které by mluvily otevřeně o svých problémech?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>