Andrej Babiš vymýšlí nové druhy zdanění lidí a firem

Andrej Babiš vymýšlí nové druhy zdanění lidí a firem Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Došly peníze: Andrej Babiš vymýšlí nové druhy zdanění lidí a firem

Hospodaření státu se v posledních měsících dramaticky zhoršilo. Zatímco loni hospodařil za první čtyři měsíce roku s přebytkem 0,8 miliard korun, letos za stejné období s deficitem 29,7 miliard Kč. To je nejhorší výsledek od roku 2012. Jak je to možné?

Vysvětlení je jednoduché. Zatímco příjmy státního rozpočtu letos rostou o 6,5 procenta, výdaje rostou více než dvakrát rychleji – vyskočily o 13,4 procenta. Daň z přidané hodnoty (DPH) jako dojná kráva rozpočtu zklamala. Zázrak spojený se zavedením EET se rovněž nekonal. Inkaso daně vzrostlo meziročně jen o dva a půl procenta.

Za růstem výdajů stojí kupování hlasů voličů. Na sociální dávky vynaložil stát o 9,2 procenta více než před rokem, a to i přesto, že máme rekordně nízkou nezaměstnanost. Růst důchodů byl prostě výrazný. Hodně šlo také neziskovkám. Kapitola „Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím“ meziročně vyskočila o nevídaných 37,0 procenta.

Docházejí peníze

Socialisté dlouhodobě vidí dojnou krávu v bankách, pojišťovnách a mobilních operátorech. Už kdysi dávno navrhoval někdejší premiér za sociální demokracii Bohuslav Sobotka bankovní daň.

Nejvyšší sazba 0,3 % měla podle tehdejšího návrhu platit pro banky s aktivy nad 300 miliard korun a nejnižší 0,05 % pro banky s aktivy do 50 miliard korun. Mnoho voličů v tom tehdy socialisty podporovalo. A tak svou myšlenku přednedávnem oprášili.

Mnozí voliči vidí vysoké odvody dividend do zahraničí – často to napadaný jev. A říkají si, že sektorová daň je dobrý způsob, jak odtok peněz zastavit či kompenzovat. Věc je ale potřeba vidět v souvislostech: Taková daň je zároveň velký vzkaz pro všechny další zahraniční investory, že kdyby se jim jednou u nás dařilo, nasolíme jim novou extradaň, aby se jim už nedařilo tolik.

Jaké další daně vymyslí Babišova vláda? Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 19/2019Reflex 19/2019|Archív