Rhys Thomas a jeho novinka

Rhys Thomas a jeho novinka Zdroj: Archív Nakladatelství Argo

Jako tučňák v mikrovlnce: Velšský autor Rhys Thomas léčí trauma superhrdiny láskou

Nasoukat se do superhrdinského kostýmu a vyrazit do nočních ulic potírat zločin – koho to alespoň jednou nenapadlo? K samotné realizaci takové myšlenky však už dojdou jen ti nejšílenější, ostatní si vystačí s popkulturou. Mezi nejznámější pošuky bez nadlidských schopností, avšak se zálibou v přiléhavých kombinézách, patří Kick-Ass (česky Nářez) z pera Marka Millara, jehož brutální a černohumorné scény si zamilovali geekové celého světa. V podobném duchu se nese i román Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye od Velšana Rhyse Thomase, vydaný právě Argem v překladu Jitky Jeníkové.

Oproti Nářezovi však hlavní hrdina Neuvěřitelných hrdinství Sama Hollowaye nebojuje se skutečnými grázly. Po nocích se šestadvacetiletý obyvatel maloměsta mění ve své alter-ego Přízraka a snaží se pomáhat spoluobčanům v převážně klidných čtvrtích. Ačkoli má ty nejlepší úmysly, zpravidla se jeho snahy zvrtnou a on musí z místa činu zmizet. Záhy se ukazuje, proč se i přes své neúspěchy nechce superhrdinských eskapád vzdát: za vším stojí dlouho potlačované trauma.

Nůůůdááá...

Cesta k objasnění Samovy minulosti je však neúměrně dlouhá a brzo začne nudit. Problém spočívá v tom, že čtenář sice ví, co se stalo, ale autor mu příliš dlouho nechce ukázat jak, čímž ztrácí jeho zájem. Do hry zároveň vnáší romantickou linii postava Sáry, jež však postrádá hlubší prokreslení. Vztah mezi ní a Samem pak nemá logickou motivaci a jeho vyústění je jako tučňák v mikrovlnce: neočekávané a lehce absurdní.

Po čase začnou obtěžovat i vsuvky s Přízrakem. Poměrně vtipné pasáže postupně ztrácejí půvab, nabývají na repetitivnosti a zpomalují příběh. Samotné rozuzlení s notným přispěním deus ex machina poněkud shazuje nadhled, s nímž autor o superhrdinské tematice píše.

Lehce naivní příběh s řadou narážek 

Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye trpí především tím, že romantická část knihy není příliš uvěřitelná. Vedlejší postavy jako Samovi přátelé či jeho šéf jsou o poznání živější a zasloužili by si víc prostoru. Jelikož se jim ho ovšem nedostalo, zůstává kniha lehce naivním příběhem s řadou povrchních popkulturních narážek, tak na dvě hvězdičky z pěti; potěší spíše sváteční fanoušky komiksů a fantasy.