Video placeholde

Psycholožka: Nevěřte nesmyslům, diety jsou nebezpečné a lidem kazí život, cesta ke zhubnutí je jinde

Je to všechno v hlavě. Psycholožka Iva Málková se věnuje desítky let boji s obezitou a tvrdí, že hlavní je psychika. Zásadní je uvědomit si problém, terapeutických směrů je pak několik. Diety jsou přitom podle Málkové nebezpečné, včetně té bezlepkové nebo paleo diety. Mluví o pseudoodbornících, kteří jdou na lidi přes emoce.

Zneužívájí totiž slabosti lidí a jejich touze zhubnout co nejrychleji a nejpříjemněji. Vyřazování potravin z jídelníčku, třeba lepku nebo mléka, prý škodí tělu i duši a kazí lidem život. Málková zmiňuje termín naučená bezmocnost, kdy lidé mají pocit, že něco mění, ale ve skutečnosti dělají stále to samé. Různé čaje na hubnutí a spalovače tuků jsou podle ní nesmysly.

Lidi ale hodně chybují taky v myšlení. Třeba v tom, že myslí černobíle a potraviny rozdělují na špatné a dobré. Podle Málkové ale není žádné jídlo vysloveně škodlivé. Chyba je taky stanovit si nereálný cíl, například vyřazením veškerého sladkého, který vede k tomu, že člověk lehce selže. Psycholožka tvrdí, že se kvůli obsesím kolem jídla zavádí nové diagnózy. Ortorexie je třeba přehnané řešení toho, jak se člověk stravuje.

Zelený čaj dokáže zázraky >>>

Prostředí nás dnes podle Málkové nabádá k tomu, abychom jedli hodně a nezdravě, ale taky nastavuje ideál štíhlosti. Ve společnosti je obezita sice reálný problém, ale obézní jsou zároveň diskriminováni. Řada problémů přitom vniká už v dětství a výchova je pro to, jak špatně budeme jíst, často rozhodující. Vzorce chování jsou mocné a dítě prostě dělá to, co rodič.

Jak lidé ztrácí citlivost ke svému tělu? Přeháníme to někdy se sportem? Jaký vliv na to, jak jíme, mají emoce? Jak s nimi pracovat? Jaká je podle Ivy Málkové ta správná cesta ke zhubnutí? A kdy už zdravý životní styl přerůstá v obsesi?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>