Ukázka z restaurované verze Cesty do pravěku Karla Zemana

Ukázka z restaurované verze Cesty do pravěku Karla Zemana Zdroj: Bontonfilm

Cesta do pravěku dostala nový obraz. K vidění bude i na festivalu v Třeboni.
Svátek animovaného filmu Anifilm má skvělou atmosféru
Plovoucí plátno rozložené na rybníku Svět pro venkovní projekce
Noční projekce na třeboňském náměstí
Cesta do pravěku dostala nový obraz. K vidění bude i na festivalu v Třeboni.
6
Fotogalerie

Anifilm připomene českou stopu Pepka námořníka a promítne i "novou" Cestu do pravěku

Tři oscarové snímky, novinka Roberta Zemeckise, zrestaurovaná Cesta do pravěku a “ten z Monty Pythonů, co už umřel“: v úterý 7. května startuje v Třeboni nejnovější ročník oblíbeného třeboňského animovaného filmu Anifilm.

Vedle tradičních kapřích hranolek a projekcí pod širým nebem si návštěvníci budou moci vychutnat skvosty jako Valčík s Bašírem na velkém plátně. Do Třeboně přijede také francouzský producent Ron Dyens, jehož portfolio čítá například celovečerní film Až na severní pól, v porotě zasedne a své filmy představí i švédský režisér Jonas Odell, jenž vedle animovaných snímků režíroval například i hudební klipy pro The Rolling Stones, Goldfrapp nebo U2.

Bratři v triku měli "sestru"

Hned v úvodu přehlídky převezme cenu za celoživotní přínos Zdenka Deitchová, legenda českého animovaného filmu, s nímž - tehdy ještě jako fázařka - začínala v roce 1945 ve studiu Bratři v triku. Později se stala jeho vedoucí a produkční a vedle českých animovaných filmů zajišťovala i výrobu zahraničních zakázek včetně seriálů Tom a Jerry nebo Pepek námořník. Právě tam také poznala i svého budoucího muže, amerického režiséra Gena Deitche.

Hlavním tématem nesoutěžního filmového programu je anidok, unikátní filmový formát, který propojuje filmový jazyk animovaného a dokumentárního filmu. Tomuto žánru se věnuje mj. i Peter Lord ze studia Aardman, jehož ceněný film Válečný příběh bude v Třeboni k vidění.

Vyčištěné Zemanovy klenoty

Chybět nebude ani celovečerní montypythonovský film Autobiografie jednoho lháře, jehož hlavní postavou je Graham Chapman, tedy ten „z Monty Pythonů, co už umřel.“

Velkým diváckým hitem by se pak mohla stát především novinka Roberta Zemeckise Vítejte v Marwenu, která kombinuje hrané pasáže s animovanými, a zrestaurovaná Cesta do pravěku. Právě jejím uvedením vyvrcholí několikaletý projekt Čistíme svět fantazie, v rámci nějž se vyčištěné verze dočkaly i další Zemanovy snímky Vynález zkázy a Baron Prášil. Festival potrvá až do 12. května.