Daň z nemovitosti komplikuje bydlení i podnikání.

Daň z nemovitosti komplikuje bydlení i podnikání. Zdroj: Profimedia.cz

Daň z nabytí nemovitosti: Zrušme konečně tuhle nemravnost. Senátoři mají pravdu!

Dlouhodobě jsem nepřítelem daně z nabytí nemovitých věcí. Pokládám ji ze své prapodstaty za nemorální, jelikož de facto znovu zdaňuje něco, co jste si koupili z již zdaněných (a ne málo) peněz. Také tato nemravná daň zdražuje nemovitosti, které jsou již tak značně, ale opravdu značně nákladné. Vím, někdo namítne, vždyť to jsou „jenom“ čtyři procenta, nicméně při dnešních cenách bytů, leckde okolo čtyř nebo pěti milionů korun, je to již pěkný zásah do rodinného rozpočtu. Ne, že ne.

V našem středoevropském slzavém údolí mě aktuálně potěšilo, že Senát PČR chce konečně zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. To je skutečně krok velmi správným směrem. Senát předmětný návrh před pár dny včlenil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně „pouze“ první prodej bytů v rodinných domech. Předlohu tak nyní dostane opět sněmovna, která o senátním návrhu na celkové zrušení této nemorální daně musí rozhodnout.

Nejde jen o čtyři procenta – je to i velký symbol

Kterak jsem naznačil výše, souhlasím s tím, že Senát navrhuje úplné zrušení citované daně.

Jak známo, čtyři procenta z ceny nemovitostí musí zaplatit de facto každý, kdo si koupí nemovitost (pár výjimek teď nechme stranou). Páni politici, uvědomme si, kdo si především chce a musí kupovat nemovitost k bydlení – mladí lidé, kteří chtějí zakládat rodiny. A těmto mladým lidem jejich vlastní stát hází další klacek pod nohy v podobě citované daně. Tedy jim v principu spolubrání, aby si mohli dovolit pořídit vlastní bydlení. Proč?

Na pomyslném legislativním tahu jsou nyní poslanci. Karty na stůl – vážení zákonodárci, je pro vás prioritou podpora dostupnosti bydlení (nejen pro mladé), či plnění státní kasy, ze které se pak často platí různé nesmysly, jako je kupříkladu železnice skoro zadarmo?

Daňová kalkulačka: Spočítejte si svá daňová zvýhodnění nejen na děti >>>

Závěrečné zdanění

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí pokládám za mnohem užitečnější krok než nekonečné lamentování, jak zdlouhavost stavebního řízení prodražuje bydlení. Tím neříkám, že by se stavební řízení v ČR nemělo zrychlit, ale nalijme si čistého vína, to bude určitě trvat roky.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Naopak zrušení zmíněné nemovitostní daně by mohlo být zavedeno v řádu měsíců. A kdyby nešlo zrušit daň jako celek, velice bych se tímto přimlouval za to, aby byla zrušena alespoň pro mladé lidi, například do přibližně 35 let věku. Konkrétní hranici bych samozřejmě ponechal k diskuzi ve sněmovně.

Je mi jasné, že zrušení výše zmíněné daně není žádný všelék, avšak je určitě lepší zapálit alespoň malou svíčku než proklínat temnotu. Byl by to jasný signál od státu: není nám lhostejné, s jakými problémy se potýká česká a moravská střední třída…

Autor je právník a publicista

Daň z nemovitosti: Návod online, rychle a srozumitelně >>>