Tormund alias Kristofer Hivju

Tormund alias Kristofer Hivju Zdroj: HBO, Jeff Kravitz

Tormund
Kristofer Hivju a jeho o osm let starší manželka, režisérka a dokumentaristka Gry Molvær Hivju, na dubnové premiéře Hry o trůny v New Yorku
Kristofer Hivju hraje ve Hře o trůny Tormunda, silného válečníka, skvělého bojovníka a velkého mluvku
Kristofer Hivju, norský herec, producent a scenárista
Tormund alias Kristofer Hivju a jeho manželka, režisérka a dokumentaristka Gry Molvær Hivju, na dubnové premiéře Hry o trůny v New Yorku
6
Fotogalerie

Kristofer Hivju ze Hry o trůny pro Reflex: Tormunda by přece nikdo nezabil mimo obrazovku!

Tormund Obrozhouba je silný válečník a skvělý bojovník Divokých, kdysi pravá ruka Manceho Nájezdníka, nyní druh ve zbrani Jona Sněha v bojích proti vojskům nemrtvých. Ve třetím díle osmé řady byl jedním ze šťastlivců, kteří se dočkali smrti Nočního krále. Co s Tormundem bude dál? Jeho představitel, čtyřicetiletý norský herec Kristofer Hivju, Reflexu v rozhovoru, který proběhl 19. února v Londýně, vypravoval o svých oblíbených bitvách i o své oblíbené novopečené rytířce.

V čem se se svou postavou nejvíce ztotožňujete?

Je toho překvapivě dost! Třeba povahou válečníka, kterým v normálním životě nemůžu být. Rozbíjet věci přece jenom není úplně normální. Dokážu se dobře soustředit, ani nemusím být v okamžiku, kdy se rozhoduje mezi životem a smrzí. A ve stresu si dokážu zachovat čistou mysl.

Ještě tři díly a osmá řada je za námi, a s ní i celý seriál. Co vám rozhodně nebude chybět?

Je těžké vybrat jednu věc. Některé dny jsme natáčeli i šestnáct hodin, třeba bojové scény, při kterých jsme museli křičet do padnutí; na druhou stranu to mělo důvod a své místo v příběhu. Práce byla intenzivní, ale vysloveně stěžovat si na nic nemůžu. Když vás něco baví a opravdu se do toho zažerete...

Tormund se jaksi zažral i do jedné z ženských postav. Jak se vyvíjel váš vztah s Brienne z Tarthu? Gwendoline Christie nám vypravovala, jak kreativně jste přistupoval ke scénáři a jak se díky vám Tormundova náklonnost k Brienne prohloubila...

Ano, začalo to scénářem, který jsme dostali. Obrovská a hranatá krasavice Brienne přichází do Černého hradu (v šestém díle čtvrté řady; pozn. red.) a Tormund je jí naprosto fascinován. A tak trochu se do ní zamiluje, protože když jste neustále ve válce a najednou se ve vašem okolí objeví žena, mohou se dít věci.

Na konci sedmé řady se spousta diváků obávala, že se Tormund už nevrátí. Bál jste se taky?

Ani ne. Uklidňoval jsem se tím, že Tormunda by přece nikdo nezabil mimo obrazovku. Otevírala se však škála možností, jak to s ním může dopadnout, a bude zajímavé jeho příběh sledovat dál. Musím poděkovat všem, kteří se o Tormunda strachovali, zvlášť když stál už několikrát krůček od smrti, což mě vždycky v každém scénáři děsilo. Jenom jsem čekal na stránku, kdy to přijde... A pokaždé si mohl oddechnout.

Natáčení se zúčastnili lidé ze všech koutů světa, jen herci pocházejí z minimálně patnácti různých zemí, což se u běžných natáčení jen tak nestává. Jaké to pro vás bylo?

Naštěstí dnes už všichni umí anglicky, nebylo těžké mezi sebou komunikovat. Různé jazyky, národnosti a rasy na place vlastně reprezentovaly i svět Hry o trůny, kde je taky hodně rozličných národností, jazyků. Seriálu to prospělo.

Utkvělo vám za téměř celou dekádu natáčení něco jedinečného?

Největší zážitek rozhodně byl, když jsme natáčeli Bitvu bastardů (devátý díl šesté řady, na IMDb.com je hodnocen neuvěřitelnými 9,9 bodu; pozn. red.). Byla obří, natáčení se účastnilo přes sedm set komparzistů, točili jsme ten díl celý měsíc. Všichni museli bojovat doslova jako o život. Vznikl z toho parádní díl, na který nikdo nezapomene, podle mého nejlepší seriálová bitva vůbec. To je skvělý pocit.

Odnesl jste si z natáčení nějaký suvenýr?

I když vím, že někdo si na památku něco vzal, já nic neukradl. Vrátím se později a šlohnu si, co budu chtít.

Kdyby se měli utkat Sandor Clegane a Tormund, kdo by podle vás vyhrál?

Tormund má jeden velký dar a psychologickou výhodu, totiž že Ohaře neskutečně otravuje. Takže kdyby ten prudič mohl po celou dobu bitvy se Sandorem žvanit, vytočil by ho tak, že by určitě vyhrál.