Ovládnou Zemi superlidé s modifikovanou DNA?

Ovládnou Zemi superlidé s modifikovanou DNA? Zdroj: Profimedia

Zničí nás superlidé? Otázka slavného fyzika Stephena Hawkinga budí stále vášně

Stephen Hawking, britský teoretický fyzik a jeden z vůbec nejznámějších vědců moderní doby, sice zemřel v březnu 2018 a jeho poslední kniha Stručné odpovědi na velké otázky (Brief Answers to the Big Questions) vyšla loni v říjnu, ale otázky, které v ní položil, pořád zaměstnávají odbornou i laickou veřejnost. Hawking totiž přišel s velmi kontroverzním tvrzením, že lidstvu hrozí reálné nebezpečí od takzvaných superlidí – tedy osob, kteří budou geneticky modifikovat svojí DNA a získávat tak nadlidské schopnosti.

První úryvky z Hawkingovy knihy Stručné odpovědi na velké otázky byly zveřejněny v britském deníku Sunday Times loni, sedm měsíců po jeho smrti. Nedávno se k nim vrátil i český web Flowee. Kniha je rozdělena do čtyř částí: „Proč jsme tady? Přežijeme? Technologie nás zničí nebo zachrání? Jak můžeme prosperovat?".

Slavný vědec si u toho položil deset základních otázek: Existuje Bůh? Jak to všechno začalo? Co je uvnitř černé díry? Můžeme předpovědět budoucnost? Je možné cestování v čase? Přežijeme na Zemi? Je ve vesmíru jiný inteligentní život? Měli bychom kolonizovat vesmír? Překvapí nás umělá inteligence? Jak utváříme budoucnost?

Lepší lidé

Podle Hawkinga například hrozí lidstvu reálné nebezpečí od takzvaných superlidí. Tedy lidí, kteří budou geneticky modifikovat svojí DNA, a získají tak nadlidské schopnosti. Například odolnost vůči nemocem, lepší paměť, vyšší inteligenci a budou žít déle. Tento nový druh superlidí by podle něj nakonec mohl vyhladit zbytek lidstva, které geneticky modifikované nebude.

„Jsem si jistý, že v tomto století lidé objeví, jak modifikovat inteligenci a instinkty, jako je například agrese. Budou pravděpodobně přijaty zákony, které budou zakazovat genetickou úpravu lidí. Ale někteří lidé nebudou schopni odolat pokušení k vylepšení člověka ve smyslu vyšší inteligence, lepší paměti a délky života,“ píše Hawking v knize Stručné odpovědi na velké otázky.

Jak tvrdí vědec, budou „vylepšení“ lidé velkým problémem pro zbytek populace.

Unáhlené závěry?

„Jakmile se objeví superlidé, nastanou velké společenské problémy s lidmi nevylepšenými, kteří se nebudou moci poměřovat a soutěžit s vylepšenými lidmi. Nevylepšení lidé pravděpodobně vymřou, nebo se stanou nedůležitými. Místo nich se objeví nový lidský druh, který se bude stále svépomocí a čím dál rychleji vylepšovat," napsal Hawking.

Narážel u toho na jednu z prvních vlaštovek genetického inženýrství lidí – systém Crispr-Cas9, což je editační systém, který umožňuje modifikovat DNA. Systém byl vynalezen před sedmi lety, ale je už celosvětově používaný, vědci s ním například léčili děti postižené dosud nevyléčitelnou formou leukémie.

Podle některých jiných vědců jsou ale Hawkingovy názory v tomto směru předčasné a neúplné, protože samozřejmě nemohl reflektovat nový výzkum. Lidstvo totiž stále neví, kam až se vědci v tomto směru dokážou posunout. V každém případě kniha nastolila otázky, které mohou být reálné, přestože jsme je zatím viděli spíše jen ve sci-fi filmech.