Video placeholde

Pirát Ferjenčík: Babiš vydělává na zeleném euronesmyslu miliardy, byty můžeme danit podle trvalého bydliště

V médiích přituhuje, ale nechci brečet jako Babiš. Poslanec Mikuláš Ferjenčík navzdory průzkumům věří, že Piráti dostanou své voliče k volbám. Kroky strany v Praze, kde se objevila kauza se slevami na reklamu od firmy JCDecaux, obhajuje. Prý je město odrbalo a neměli jinou možnost. Babiš podle Ferjenčíká blábolí a kvůli svému byznysu podporuje největší zelený euronesmysl, tedy biopaliva. Jeho vláda navíc ještě zhoršuje totální rozklad státní správy.

Ferjenčík tvrdí, že Babiš stále vlastní Agrofert a proto vláda otočila okolo přimíchávání biopaliv do nafty. Premiér prý na vládě někoho seřval. Dobře přitom ví, že řepka nefunguje a nejde o výmysl Bruselu. Šéf hnutí ANO taky podle Ferjenčíká plní prezidentova přání, Zeman tak má ve vládě už tři ministry.

Největší problém Česka je podle pirátského poslance fungování státní správy. Mluví o nutnosti masivní digitalizace a reálných kroků, které by situaci zlepšily. Ty ale Babiš nedělá, naopak ještě zhoršuje poměr chovných a tažných úředníků. Hned za kolapsem státu jsou na pomyslném žebříčku daňové ráje. Ferjenčík zdůrazňuje nutnost lepšího výběru daní, připouští ale taky sektorovou daň, odstupňovanou třeba podle zisku firem.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Daň by mohla řešit taky problém bytů v Praze. Ferjenčík říká, že je skupují lidé ze zahraničí, hlavně z Ruska. Mají je jako investiční nebo letní byt a neplatí tu daň z příjmu. Podle poslance je místě zvážit v tomto případě zvýšení daně z nemovitosti. Ta by mohla vzrůst i u nemovitostí, na kterých nemá jejich majitel přihlášené trvalé bydliště. Pokud by se tedy ukázalo, že by to mohlo vést ke snížení cen bytů. Ferjenčík proto tvrdí, že zmapování bytové situace a toho, kolik z nich je prázdných, by bylo užitečné.

Proč měl Mikuláš Ferjenčík radost z odvolání Václava Klause mladšího ze školského výboru? V čem podle něj Andrej Babiš blábolí? Co je za premiérovou podporou biopaliv? A proč věří, že výsledky voleb budou pro Piráty lepší, než ukazují průzkumy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>