Jeff Bezos se rozvádí s manželkou MacKenzie

Jeff Bezos se rozvádí s manželkou MacKenzie Zdroj: ČTK

Jeff Bezos s manželkou
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
Lauren Sanchez
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
13
Fotogalerie

Příběh Jeffa Bezose od založení Amazonu až po rozvod. Kolik miliard z jeho majetku ho bude stát milenka?

Amazon. Multimiliardový podnik a internetový obchod, díky kterému dnes můžeme nakupovat on-line ve velkém, byť na svém začátku šlo jen o prodej knih. V jeho čele stojí miliardář, filantrop, technologický génius a už nějakou dobu i nejbohatší člověk světa – Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos (* 12. ledna 1964).

Bezos svůj e-shop Amazon.com založil v roce 1994, kdy bylo nakupování přes internet ještě v plenkách. V té době si ze své garáže udělal sklad knih, odkud odesílal své první on-line objednávky vášnivým čtenářům. Už tenkrát viděl ve svém podniku obrovský potenciál. O tom vypovídá již samotný název. Jméno “Amazon” Bezose napadlo na cestě podél jihoamerické řeky Amazonky, když vymýšlel svůj nový byznys.

To se mu vzhledem k abecednímu pořadí na trhu vyplatilo a jeho sázka na on-line prodej opravdu vyšla. Ze základního kapitálu 300 tisíc dolarů, které si Jeff Bezos půjčil od rodičů, dokázal proměnit svou garáž na největší on-line obchod svého druhu. Jeho samotného pak v roce 2018 učinil nejbohatším člověkem na světě.

Nejbohatší lidé světa

V posledním vydaném žebříčku miliardářů magazínu Forbes (2018) si své místo na čele podržel s majetkem v hodnotě neuvěřitelných 131 miliardy amerických dolarů (3 biliony korun). Slušný balík na někoho, kdo si při studiu na Princetonské univerzitě přivydělával jako brigádník v McDonaldu.

10 nejbohatších lidí světa podle Forbes (2019):

  • 1. Jeff Bezos - 131 mld.
  • 2. Bill Gates - 96,5 mld.
  • 3. Warren Buffett - 82,5 mld.
  • 4. Bernard Arnault - 76 mld.
  • 5. Carlos Slim Helu - 64 mld.
  • 6. Amancio Ortega - 62,7 mld.
  • 7. Larry Ellison - 62,5 mld.
  • 8. Mark Zuckerberg - 62,3 mld.
  • 9. Michael Bloomberg - 55,5 mld.
  • 10. Larry Page - 50,8 mld.

Jeff Bezos se do života opravdu opřel naplno. Chlapec vyrůstající na farmě v Albuquerque se přes studia informatiky dostal až na Wall Street, kde získal cenné zkušenosti. Dnes kromě Amazonu, který tvoří hlavní část jeho bohatství, vlastní také Washington Post a Blue Origin, což je letecká společnost, která vyrábí a dodává rakety pro komerční využití a uskutečňuje lety do vesmíru. Ten chlap prostě ví, jak se vydělávají peníze.

Bezos: Finančně zručný asociál

Jeho schopnost generovat zisk dokazuje i částka 600 milionů dolarů, kterou získal za smlouvu s CIA, podle níž má Amazon americké zpravodajské službě poskytovat cloudové služby. Další kontrakt na 10 miliard dolarů pak získal za projekt JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), tentokrát pro Pentagon, obranné centrum spojených států.

Jeho finanční zručnost mu ale v životě příliš nepřidala na sociálním cítění. Bývalí kolegové či společníci z 90. let by Bezose popsali jako šprťáckého “ajťáka”, který jako neustále buzerující šéf předváděl varieté sociálních průšvihů. Přitom v té době už vedl miliardovou firmu, do které denně dojížděl ve špatně padnoucích šatech a své Hondě Accord. Takhle Bezos Amazon vedl až do roku 2010, kdy se rozhodl pracovat mimo svou firmu také na své osobě.

Dnes Jeff umí peníze i dávat. Jeho nezisková organizace Bezos Expeditions stojí například za výstavbou Musea v Seattlu, nebo rozšíření vědeckého centra na Princetonské univerzitě, kde on sám studoval.

Jeff Bezos a manželka MacKenzie

Jeff Bezos dovedl Amazon od knižního a hudebního vydavatelství, přes televizní pořady a filmovou produkci až k doručování zásilek dronem či domácímu asistentovi s umělou inteligencí jménem Alexa. Za rok 2018 se roční obrat Amazonu vyšplhal na 230 miliard dolarů a jeho čistý zisk vzrostl na 11 miliard dolarů (253 miliard).

U toho všeho s ním byla bok po boku už od samého začátku jeho žena, spisovatelka MacKenzie Bezosová. S ní se Jeff seznámil ve svém bývalém zaměstnání, v investorské společnosti D.E. Shaw & Co. Shodou okolností byla první uchazečkou, která přišla na pohovor jeho asistentky.

Rozvod

Po pětadvaceti letech manželství, čtyřech dětech a společném byznysu se nad jejich vztahem začala stahovat mračna. Na začátku roku 2019 se totiž na Twitteru svěřili světu s plánovaným rozvodem. Ten Bezose vyjde pěkně draho.

Firmy totiž vedou společně už od samého počátku, a tak zde visel velký otazník, zda dojde i na majetkové vyrovnání. K tomu by mělo dojít pravděpodobně v červenci a Jeff má na svou manželku převést 25 procent ze společného dílu Amazonu. Tím se Bezosová stane jednou z nejbohatších žen světa, protože jí to vynese přibližně 35 miliard dolarů.

Milenka Lauren Sanchezová

Podle bulvárních zpráv je pravým důvodem rozvodu Bezosova milenka, televizní hlasatelka Lauren Sanchezová, s níž se údajně schází již řadu let. Toho se nejvíc chytil bulvární plátek National Enquirer, který hned zaplavil své čtenáře články o detailech vztahu Bezose a Sanchezové.

Enquirer označil své pátrání po důkazech, že byl Bezos opravdu nevěrný své ženě, za největší a nejtěžší vyšetřování ve své historii. Prý při honbě za milenci projeli jeho novináři 5 států a něco přes 64 tisíc kilometrů. Bezos po těchto zprávách prozradil, že společnost EMI (nadřazená společnost Enquireru) se jej pokoušela vydírat jeho nahými fotografiemi, které údajně dříve posílal Sanchezové.

Jak to doopravdy bylo, ví asi jen samotní zúčastnění. Osvětlujícím faktem je jen to, že hned druhý den po oznámení rozvodu podala svou žádost o rozvod i Sanchezová. Celá tato situace ovšem není nic, na co by Jeff a MacKenzie nebyli připraveni. Ve svém vyjádření zmiňují, že do toho šli s tím, že to může dopadnout i takhle a nadále se těší na svůj budoucí vztah jako přátelé, rodiče a obchodní partneři.