Video placeholde
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Matka draků Daenerys.  Osmou řadu Hry o trůny HBO začíná vysílat už zanedlouho, 15. dubna.
24
Fotogalerie

Tajemství Hry o trůny odhaleno: Rusové tvrdí, že postavy jsou opsány z jejich národních pohádek

Zatímco miliony diváků na celém světě se trápí tím, jak dopadne populární seriál Hra o trůny a zda dlouhá bitva ve třetím dílu poslední série byla tak skvělá, jak se říká, ruští odborníci přišli se „zásadním odhalením“: Seriál vlastně nenabízí nic nového, je to prý do značné míry jen „kopie“ hrdinů ruských národních pohádek a proto se ví, jak to dopadne. Tvrdí to například Daria Vasiljevová, profesorka katedry kulturní antropologie a etnické sociologie Petrohradské státní univerzity.

Paní Vasiljevová deníku Rossijskaja Gazeta, což jsou noviny moskevské federální vlády, řekla, že postava Jona Snowa do značné míry kopíruje ruskou pohádkovou postavu Ivana-duraka. To není postava negativní a v českých pohádkách se objevuje její obdoba v podobě Hloupého Honzy.

„Hrdina seriálu Hra o trůny, stejně jako v mnoha pohádkách, prochází důležitými fázemi: Opustí domov, získává zkušenosti, a postupně se z něj stává vůdce. S ohledem na všechny tyto skutečnosti můžeme předpokládat, kdo nakonec ve finále usedne na Železný trůn,“ prohlásila profesorka Vasiljevová. Její názor otiskla Rossijskaja Gazeta 29. dubna na svém webu.

Podle ní pak například Nočního krále, který byl zabit ve třetím dílu poslední série, lze přirovnat ke slavné ruské pohádkové postavě Kostěj nesmrtelný. „Všichni podobní hrdinové mají zvláštní vztah ke smrti, jsou katalyzátory chaosu a vítězství nad nimi přispívá k obnovení společnosti,“ dodala Daria Vasiljevová.

Chtělo by se dodat, že pro diváky na celém světě je štěstím, že profesorka Vasiljevová neobjevila ve Hře o trůny také větší podobu s Ivánkem ze známé pohádky Mrazík, to bychom se dočkali jistě ještě mnoha zajímavých překvapení.

Předlohou pro seriál Hra o trůny je fantasy sága „Píseň ledu a ohně“ amerického spisovatele George Raymonda Richarda Martina. Samozřejmě, že různé paralely s dějem seriálu se objevovaly už v mytologii a historii mnoha národů, nelze ale tvrdit, že je to kopie ruských pohádek, jak svým čtenářům sdělil moskevský vládní list.