Údajné stopy sněžného muže podle indické ármády

Údajné stopy sněžného muže podle indické ármády Zdroj: Twitter

Sněžný muž existuje, našli jsme jej, tvrdí indická armáda. Na Twitteru sklidila posměch

Oficiální twitterový účet indických ozbrojených sil včera rozvířil prostor sociálních sítí prohlášením, že v Himalájích armáda objevila stopy legendárního tvora Yettiho. Na armádu se po jejich úsměvném tweetu sesypalo množství kritiky, že šíří poplašnou a nepravdivou zprávu. Nebo byl Yetti opravdu objeven?

Věc by se asi nedostala do pozornosti médií, kdyby indická armáda neměla twitterový účet se šesti miliony sledujícími. „V základním táboře Makalu v Himalájích jsme objevili záhadné stopy patřící mýtickému stvoření Yettimu,“ uvedla armáda ve svém posledním tweetu.

Podle webu deníku Times of India byly stopy objeveny již počátkem letošního dubna, armáda však svůj domnělý objev zveřejnila až poté, co si ověřila, že objevené stopy zhruba odpovídají (smyšleným) teoriím popisujícím bájného Yettiho. Na kritické reakce reaguje twitterový účet armády tím, že její poznatky byly dokonce podrobeny vědeckému zkoumání. Konkrétní vědecké závěry však pochopitelně nikdo nezveřejnil.

Yetti neboli sněžný muž je bájná postava, která se vyskytuje v pohádkách i mýtech především v jižní Asii, odkud tvor údajně pochází. Podle pověstí vskutku obýval Himaláje. Příběhy o tom, že jej někdo někde spatřil, kolují nejčastěji mezi obyvateli Nepálu, Bhútánu a právě části Indie. V roce 2013 byl na téma Yetti proveden seriózní výzkum, který přišel se závěrem, že historky se mohou zakládat na záměně bájného tvora s vzácnějším poddruhem medvěda hnědého.

Uživatelé Twitteru reagovali na senzační objev Indů s nedůvěrou. „Je opravdu smutné vidět, jak armáda propaguje existenci mýtu. Čekám od vás víc, chlapci,“ napsal jeden z uživatelů, který oficiální twitterový účet armády ještě šetří. Většina reakcí je o mnoho jízlivější.