Moskva pláče

Moskva pláče Zdroj: Jan Šibík

Moskevské metro otestuje systém rozpoznávání obličejů, účast má být dobrovolná

V Moskvě chtějí otestovat odbavování platících cestujících na základě rozpoznávání obličejů. Na pilotním projektu bude místní dopravní podnik spolupracovat s řadou velkých firem. Účast cestujících na projektu bude zcela dobrovolná: systém bude schopen poznat pouze ty, kteří dali své bance dopředu souhlas se zpracováním biometrických dat při provádění plateb.

Tisková zpráva moskevského dopravního podniku uvádí, že pilotní provoz zahájí na několika vybraných stanicích. V současnosti probíhá koordinace technických parametrů celého řešení kontroly cestujících před vstupem do podzemí. Jedním z hlavních kritérií je rychlost identifikace cestujících, která bude klíčová zejména v době dopravních špiček. Cílem pilotního provozu je zjistit, zda je v zásadě možné použít technologie rozpoznávání obličeje jako spolehlivý prostředek.

Testování rozpoznávání osob v běžném provozu by mělo ukázat, jak realistické jsou vyhlídky na masové využití této technologie pro identifikaci cestujících při platbě za cestu a na kterých konkrétních stanicích to může být realizováno.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>