Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman Zdroj: twitter Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Prezident Zeman jmenoval tři nové ministry vlády. Babiš má už čtvrtého ministra spravedlnosti za jediný rok

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval ministrem průmyslu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (všichni za ANO). Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými vicepremiéry ve vládě se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), Zeman předtím z této funkce odvolal ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

Vláda Andreje Babiše (ANO) tak zažila během deseti měsíců svého fungování už šest personálních změn. Žádný předchozí český kabinet nevyměnil v prvním roce existence tolik ministrů. Dosud nejvíc členů kabinetu, pět, vyměnil v prvních 12 měsících fungování své druhé vlády tehdejší premiér Václav Klaus.

Zeman v projevu k novým ministrům vyzval Benešovou, aby se zasadila o rychlejší práci soudů. Schillerové slíbil podporu v úsilí o úspory ve státním rozpočtu a vyjádřil přání, aby se zasazovala o omezení daňových výjimek.

U nového ministra průmyslu ocenil, že podporuje rozvoj jaderné energetiky, a vyjádřil přání, aby dobře připravil tendr na stavbu nových bloků v elektrárně Dukovany. Kremlíka Zeman vyzval k většímu úsilí o stavbu dálnic a na základě svých jednání při nedávné návštěvě Číny zprostředkoval nabídku čínské firmy CITIC Group na zapojení do projektů stavby dopravní infrastruktury na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP projekty).