Video placeholde
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Hra o trůny: Z epizody The Long Night
Bronn
Bronn a Jaime
25
Fotogalerie

Velká bitva a co dál? 10 důvodů, proč sledovat finále poslední série Hry o trůny

Sedm sezón měla Hra o trůny poměrně jasný průběh, co se týče skladby dílů jednotlivých sérií. V předposlední epizodě přišel buď velký dějový zvrat, nebo brutální bitva a závěrečný díl nás to nechal trochu vstřebat, aby následně navnadil na další sérii. Až poslední, osmá série naservírovala to, na co všichni čekali, tedy velkou bitvu s Nočním králem, nemrtvými a bílými chodci už polovině série. Co tedy bude v dalších třech dílech Hry o trůny, kterými se nejsledovanější seriál světa rozloučí? Přesně to vědí pouze herci, štáb a centrála HBO v New Yorku. Bezpečnostní opatření jsou natolik velká, že s předstihem nechodí epizody Hry o trůny ani do lokálních verzí této stanice a tvůrci raději natočili rovnou tři různé konce. Tady vám ale nabízíme 10 důvodů, proč se na seriál dokoukat.

1. Bitva o Královo přístaviště

Režisér bitvy o Zimohrad Miguel Sapochnik je specialista štábu na velké bitvy. Má za sebou velmi povedené válečné epizody o Tvrdodomově, Bitvě bastardů i o střetu živých s mrtvými ze třetího dílu. Dá se tedy předpokládat, že se finální střet o železný trůn neodbude nějakou malou šarvátkou, a všechny milovníky smrtí hlavních postav tak může těšit, že pár slavných herců ještě v poslední řadě seriálu vykrvácí.

2. Kdo usedne na železný trůn?

Nesmíme zapomínat, že i když je seriál natočen podle knižní ságy s názvem Píseň ledu a ohně a její hlavní děj se tak v posledních knihách zřejmě bude točit kolem Starků, Targaryenů a událostí na severu, seriál se jmenuje Hra o trůny. A právě boj o nepohodlné kovové křeslo svedou hlavní postavy ve zbývajících epizodách. Na to, kdo usedne na železný trůn, dokonce vypsaly kurzy i některé sázkové kanceláře. Podle serveru OddShark má největší šanci Jon Snow a po něm Bran, Daenerys, Sansa, Gendry a Tyrion.

3. Bronn, kuše a zrádní bratři

Možná už jste na to pod tíhou událostí z posledních dvou dílů zapomněli, ale v první epizodě poslala Cersei žoldáka Bronna na Zimohrad s kuší a vzkazem, že její zrádní bratři nemají tohle své severské dobrodružství přežít. Bronn si sice s oběma Lannistery vytvořil pouto a několikrát oběma zachránil život, nezapomínejme ale, že pořád nemá svůj vysněný hrad, který mu Cersei slíbila. A v Západozemí je po vymření několika slavných rodů aktuálně přebytek volných pevností.

4. Kdo je tady těhotný?

Gynekologicko-porodnická klinika v Západozemí může zažít zlaté časy. Měli bychom se dozvědět, zda je Cersei skutečně těhotná a zda jí „prince“ opět nasadil do břicha její bratr, či šílený Euron Greyjoy. Možná ale není jedinou nastávající matkou. Stále nevíme, co udělalo s dělohou Daenerys dovádění na lodi s vlastním synovcem Jonem/Aegonem, a kartami by dokázalo zamíchat i případné těhotenství Aryi. Bylo to sice její poprvé, ale jak dobře víme z první série od Jona Arryna, Baratheonské „sémě je silné“.

5. Je Tyrion skutečně Lannister?

Populární fanouškovská teorie zní, že Tyrion nebyl synem Tywina, jak mu otec ve zlosti často opakoval, ale bastardem šíleného krále, který znásilnil Tywinovu manželku. Což by z jedné z nejpopulárnějších postav sice nedělalo otcovraha, ale bastarda. A to by zas tolik nevadilo, protože „v očích otců jsou trpaslíci vždy bastardi“. Navíc ho mají rádi draci a ti si jen tak někoho k tělu nepustí.

6. Sansa a její loajalita

Možná je to jen scénáristická klička, možná se tu rodí hodně dramatická zápletka. Sansa Daenerys nemůže zkousnout, což jí dala najevo i během jejich holčičí chvilky ve druhém díle. Jak se do toho promítne, že Jon je ve skutečnosti Targaryen? Na to se můžeme rozhodně těšit!

7. Qyburnovy hračky

Jen málokterá postava je ve Hře o trůny tak vynalézavá, jako bývalý mistr Qyburn. Pobočník Cersei už stihl oživit polomrtvého Horu, vyhodit do vzduchu septum a sestrojit samostříl na draky. Dá se proto očekávat, že se v bitvě o Královo přístaviště blýskne další nečekanou vychytávkou.

8. Co se to děje s Branem?

Od té doby, co se poslední mužský potomek rodu Starků vrátil ze svého putování za Zdí, je zkrátka divný. Jasně, je to tříoká vrána, která vidí všechno, co se kde stalo a děje. Na druhou stranu asi neříká úplnou pravdu, mluví v hádankách a v poslední epizodě vzal své vrány na nečekaně dlouhý výlet. Co tam dělal? Kam letěl? Otázky, samé otázky…

9. Zdolá Ohař Horu?

I s rodinkou Cleganů bude ještě sranda. Nesnáší se už od dětství, meče zkřížili už v první sérii na turnaji a mladší tomu staršímu slíbil, že ho zabije. I když je z Hory skutečné monstrum, Ohař prokázal také neuvěřitelně tuhý kořínek. Z divného připáleného patrona se stal jednou z nejoblíbenějších postav a to by mu mohlo vysloužit moc pěknou poslední scénu. Třeba se Sandor a Gregor zabijí navzájem a zkáza velkých rodů Západozemí tak bude o další vymazaný rod bohatší.

10. Hnědé oči, modré oči a zelené oči

Melisandřina věštba se nakonec ukázala pravdivou. Arya skutečně zavřela mnoho očí, než se s ní naposledy potkala. Hnědé oči měl Valder Frey, modré Noční král. Na koho odkazují zelené oči? Peter Malíček Baeliš je měl šedo-zelené, ale to úplně nebyl její styl, tady jen vykonala rozkaz své sestry. Tudíž se nabízí, že by její poslední „slavnou“ obětí měla být nejslavnější majitelka zelených očí – Cersei. I když to tak nebude, je Aryina vraždící bilance obdivuhodná. Pokud započítáme zavražděné Freye a nebudeme počítat nemrtvé, skončilo její rukou 65 postav.