František Vrábel

František Vrábel Zdroj: Archív

Hvězda Reflexu: Analytik František Vrábel, neúnavný bojovník s fake news

V lednu jsme do projektu Hvězdy Reflexu vyhlásili prvních pět nominovaných osobností. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Na konci roku hodláme naše „celebrity“ shromáždit na jednom místě, poklonit se jim a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samozřejmě nebudou chybět.

Datový analytik František Vrábel řídí společnost Semantic Visions, která shromažďuje na základě sémantiky velkých dat a analyzuje devadesát procent světového zpravodajského obsahu (tj. denně přes milión článků z více než šesti set tisíc zdrojů). Jeho tým vyvinul sofistikovaný informační systém, který vyhledává nové zdroje informací v článcích na internetu, jehož smyslem je varování proti ruské propagandě a fake news.

Vrábelovi a spol. se mimo jiné podařilo vyvrátit tvrzení, že ruská propaganda neexistuje. V rozhovoru pro server iRozhlas řekl, že zásadní pro její šíření na našem území je Facebook a z veřejně známých osobností prezident Miloš Zeman. V polovině března dostal Vrábelův tým od vlád Velké Británie a USA na boj s fake news grant 250 tisíc dolarů (5,7 miliónu korun).