Video placeholde

Kolem světa v Tatrovce podruhé. Dobrodruzi chtějí navázat na trasu cestovatelů z dob normalizace

Na konci 80. let to bylo jako zjevení. V době, kdy Češi nesměli bez svolení úřadů vycestovat ani do Lince, se do světa vydal tým dobrodruhů ve stříbrno-modré Tatře T 815 GTC upravené pro expediční účely. Na její odkaz chce navázat nová Tatra kolem světa 2.

S nápadem vydat se s tatrou do světa přišli Marek Havlíček a Petr Holeček. Od roku 2020 do roku 2022 chtějí ujet 270 tisíc kilometrů s tím, že pár míst na palubě nabídnou i zájemcům z veřejnosti. Této expedice by se tak mohlo zúčastnit až 600 lidí, kteří se prostřídají v různých úsecích. Stanou se součástí něčeho neopakovatelného, zažijí největší dobrodružství svého života a zároveň podpoří průběh výpravy i s ní související projekty.

Samopal na prsou i agenti s naftou. Tatra kolem světa zažila velký filmový návrat >>>

„Chceme nejen vzdát hold původní expedici, ale hlavně v lidech rozdmýchat touhu objevovat, poznávat a překonávat hranice, nejen ty státní, ale i své vlastní,“ říká Marek Havlíček. V expedičním voze budou vždy po celou dobu kromě řidiče profesionální kameraman, průvodce a jeden až dva členové týmu zajišťující realizaci vedlejších projektů. Expedici můžete nyní podpořit na portálu HitHit.

Trasa bude jedinečná, ale v některých bodech se protne s trasou původní expedice z roku 1987. Na účastníky čekají autentické zážitky z Blízkého a Dálného východu, Jižní Ameriky nebo z Afriky. „Svět objedeme tak jako nikdo před námi. S respektem a pokorou ukážeme jiné země, kultury a odlišné přístupy k životu. Nejodvážnější zájemce vezmeme na cestu naší tatrovkou,“ slibuje Petr Holeček.

Pro expedici se připravuje speciální TATRA 4x4, která svým vzhledem naváže na původní vůz TATRA T 815 GTC. Při stavbě pomáhají také Ondřej Skácel z TATRA TRUCKS nebo Dalibor Petr, syn řidiče původní expedice. „Proč jsme zvolili tatrovku? Tatra je nejen česká automobilová ikona, ale její podvozek, vzduchem chlazený motor a konstrukce z ní dělají chrabrý vůz do terénu. Skvělý základ chceme ještě vylepšit na základě vlastních cestovatelských zkušeností a navrch přidat nejnovější technologie,“ vysvětlují Petr Holeček a Marek Havlíček. Tatrovka bude hotová v září a pak se vydá na ukázkovou jízdu po Česku a Slovensku.