Prezident Miloš Zeman jednal v Číně se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Prezident Miloš Zeman jednal v Číně se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Zeman na návštěvě Číny řekl novinářům, že jeho čínský poradce Jie Ťien-ming není ve vězení

Poradce českého prezidenta Jie Ťien-ming, kterého čínské úřady vyšetřovaly kvůli podezření z hospodářské kriminality, není podle hlavy státu Miloše Zemana ve vězení. Řekl to dnes v Pekingu českým novinářům na závěr své páté návštěvy Číny. S poradcem, kterého i přes vyšetřování odmítl odvolat, se nesetkal.

„Byl jsem informován, že můj poradce není ve vězení. Jestliže není ve vězení a jestliže naopak vyjednává právě se společností CITIC o odkupu některých majetkových podílů, tak z toho logicky vyplývá, že je na svobodě,“ řekl Zeman. Dodal, že se nesetkali, protože nebyl čas.

Jie Ťien-ming byl zakladatelem a předsedou společnosti CEFC, která v České republice oznámila mnohamiliardové investice. Ještě před jejich dokončením ho ale čínské úřady začaly vyšetřovat. Podezíraly ho z hospodářské kriminality. Zeman ho opakovaně odmítl z funkce poradce odvolat do doby, než bude z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen. Aktiva CEFC poté převzala čínská státní společnost CITIC. S jejich zástupci Zeman během své nynější návštěvy v Pekingu jednal.