Video placeholde

Mikoláš Tuček: Začátky byly krušné, teď bych to nepřežil, s Bětkou nám to jde skvěle. Budoucnost her je v mobilu

Tři dekády s počítačovými hrami. Moderátora Mikoláše Tučka přivedla kdysi náhoda do časopisu Score a od té doby se ho digitální svět drží. Začátky prý byly krušné a tempo, ve kterém pracovali, by dnes nepřežil. Ani nemusí, protože v pořadu New Game+ za něj hodně práce udělá kolegyně Alžběta Trojanová. Tuček říká, že jim to jde skvěle, jeho přitom baví hlavně být vtipný. To zkouší třeba i ve vlastní Blate Night Show.

Tuček tvrdí, že nedělá novinařinu, hry jsou pro něj součást showbyznysu. Lidem chce ukázat, že to je zábava pro všechny. Herní zpravodajství je pro ně pak bonus, někteří ale prý jejich pořad sledují hlavně kvůli oběma moderátorům. Z her se přitom stává stále větší fenomén, třeba Fortnite hrají i malé děti. Podle Tučka je důležité pochopit, co je na tom baví a mít je pod dohledem. Příliš ale nechápe ohromný úspěch streamování her, které přirovnává k pornu. Hry, podobně jako sex, si chce radši zažít.

Chce taky představovat osobnosti z prostředí her, které třeba lidé neznají. Česko je přitom herní velmoc, aspoň co se týče her mobilních. Právě v mobilech je podle něj budoucnost počítačové zábavy. Tradiční konzole a „obývakové hraní“ ale prý jen tak nevyhasnou. Tuček zároveň říká, že se herní svět změnil. Díky digitální distribuci se prosazují nezávislá studia a originální nápady. U lidí se teď nebojuje tolik o peníze, ale o čas. I proto by se třeba legendární Baldur’s gate asi dnes takovým hitem nestala.

Tuček ale přiznává, že se redakční práci kolem her už věnuje příliš dlouho a chce dělat i jiné věci, které ho baví. Třeba Blate Night Show, tedy internetovou obdobu amerických pořadů, které satiricky komentují politické dění. Říká, že jednou by chtěl být na úrovni oceňovaného Johna Olivera, což by ale stálo daleko víc sil i peněz. Politika je podle Tučka závažné téma, jeho pořád má být ale taky naučný. Chce ukázat věci, o kterých se nepíše, ale hlavně ho baví prostě dělat si legraci.

Jako byly začátky Mikoláše Tučka v „herním showbyznysu“? V čem můžou být nebezpečné hry jako Fortnite? Co ho vlastně ještě dnes na hrách baví? A proč v českých televizích zatím formát late show příliš neuspěl?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>