První příspěvek CIA na Instagramu.

První příspěvek CIA na Instagramu. Zdroj: Instagram CIA

CIA si založila účet na Instagramu a sdílela tajemnou fotku. Za den získala 50 tisíc sledujících

„Jsme první linie národní obrany. Co jiní nezvládají, my dokážeme, kam jiní nesmějí, my se vydáváme.“ Tak zní popisek instagramového účtu zřejmě nejslavnější zpravodajské agentury světa, americké CIA. Ta se rozhodla, že se po Twitteru a Facebooku bude prezentovat i na další sociální síti. A hned její první příspěvek se stal hitem.

První příspěvek Ústřední zpravodajské agentury, známé pod zkratkou CIA (Central Intelligence Agency), je stejně tajemný jako ona sama. Zdá se, že první příspěvek spouští hru, kterou CIA rozehrává se svými – již více než 52 tísíci – followery (sama přitom poněkud paradoxně na této síti nesleduje nikoho). Cílem je uhádnout, co na fotografii je a jakým způsobem tyto předměty mohou posloužit práci zpravodajce. Popisek první fotografie, který kopíruje verš známé dětské hry, nabádá fanoušky účtu k interakci – máme se dívat, co je na obrázku, a snažit se to identifikovat.

Snaha o získání mladé krve

Podle BBC je hlavním důvodem vytvoření tohoto účtu skutečnost, že CIA nutně potřebuje mezi své spolupracovníky dostat mladou krev. A to nejen do pozic zpravodajců, ale také analytiků a běžných úředníků. Většina uživatelů Instagramu se věkově pohybuje do pětatřicítky, může to být proto způsob, jak se CIA chce dostat do povědomí generace, která v jejím profesním složení zřejmě citelně chybí. „Vytvoření instagramového účtu je jen další způsob, jímž budeme prezentovat přiběh CIA, který může mladé talentované Američany nadchnout pro službu u nás,“ uvedl mluvčí CIA na dotaz, proč se zpravodajci rozhodli připojit se na síť plnou selfíček, cestovatelských blogů a perfektně vypadajícího jídla. „Skrze tento účet chceme nechat lidi nahlédnout do života CIA. Selfíčka z utajovaných lokací však slíbit nemůžeme,“ dodal mluvčí. Ředitelka CIA Gina Haspelová, která úřad vede od loňského roku jako vůbec první žena na tomto postu, oznámila záměr ohledně Instagramu minulý týden na přednášce na alabamské univerzitě.

Ale zpět k předmětům, které se nacházejí na tajemné fotografii. Jejich seznam, který se již pokusili vytvořit všímaví sledující i američtí novináři, zatím čítá deset položek. Jen namátkou: Hodiny, které ukazují čas 8:46, jsou zřejmě narážkou na teroristické útoky na slavná newyorská Dvojčata, jejichž zkáza začala právě v inkriminovaný čas. Hned vedle je vidět část mapy – mapy Číny, jednoho z nejvýznamnějších „protihráčů“ Spojených států. Jestli vidíte po pravé straně malou zlatou sošku, vidíte správně – je to bájná řecká bohyně Athéna, známá jako ztělesnění moudrosti. Pokud znáte příběh šesti amerických občanů, kteří byli až zázračně zachráněni z revolucí zmítaného Íránu v roce 1979 (do širšího povědomí se příběh dostal díky oscarovému filmu Bena Afflecka Argo), a to za pomoci zpravodajce CIA Tonyho Mendeze, pak vám jistě bude povědomá jeho tvář na obrázku, který leží na fotografii na stole.

Svými pozoruhodnými vstupy do světa sociálních sítí CIA nezaujala poprvé. Když si založila před pěti lety účet na Twitteru, její první tweet zněl: „Nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, že toto je náš první tweet.“