Londýnem prošel pochod za nové referendum o brexitu (23.3.2019)

Londýnem prošel pochod za nové referendum o brexitu (23.3.2019) Zdroj: Reuters

Těžkosti britského seznamování: Podle výzkumu by se měli Britové hned na prvním rande ptát na brexit

Chcete už na první schůzce poznat, zda má vztah s vaším protějškem budoucnost? Zeptejte se ho nebo jí, co si myslí o brexitu. Britům, kteří hledají dlouhodobý vztah přesně toto doporučuje studie behaviorálních psychologů z univerzity v Liverpoolu. Další otázky na potenciálního partnera by se měly podle nich týkat zacházení s penězi či vztahu k životnímu prostředí, informovala agentura AFP.

Čím rychleji v zemi, kterou rozdělilo referendum o setrvání v Evropské unii z roku 2016, „poznáte názor vašeho partnera, tím lépe“, uvádí ve studii psycholog Eric Robinson z liverpoolské univerzity. Seznamka eHarmony, pro kterou Robinson a jeho kolegyně Michelle Tornquistová výzkum vypracovali, chtěla zjistit, jaké otázky by měli lidé na prvním dostaveníčku klást, aby co nejlépe poznali, zda má smysl navazovat s protějškem vážný vztah.

„Proč byste měli čekat tři až pět schůzek, než zjistíte, že se k sobě nehodíte?“ ptá se Robinson, který doporučil, aby se lidé nezdržovali na první schůzce opatrnou konverzací bez sporných témat. Podle studie se totiž nečekaně velké množství dlouhodobých vztahů nakonec rozpadne kvůli rozdílným politickým názorům. V mladší generaci je to podle psychologů až 22 procent vztahů.

Politika ale není jediné téma, o kterém byste s potenciálním životním druhem či družkou měli hovořit, když chcete zjistit, zda má vztah šanci vydržet. Podle liverpoolských psychologů by se lidé měli ptát i na finance nebo životní prostředí. Padnout by měly otázky jako: „Když ztratíš peněženku, myslíš, že ti ji někdo vrátí?“, „Co jsi dělal během své poslední dovolené?“, „Co si dělal na Vánoce a na Silvestra?“ či „Jak utrácíš peníze?“

„Lidé, kteří si myslí, že jejich partner utrácí za hlouposti, mají totiž o 45 procent větší pravděpodobnost, že se rozvedou,“ říká Tornquistová.