Zeman se v Pekingu sešel s Putinem na konferenci o čínské Hedvábné stezce.

Zeman se v Pekingu sešel s Putinem na konferenci o čínské Hedvábné stezce. Zdroj: ČTK/Twitter Jiřího Ovčáčka

Zeman se v Pekingu sešel s Putinem na konferenci o čínské Hedvábné stezce

Prezident Miloš Zeman se na konferenci v Pekingu věnované projektu nové Hedvábné stezky krátce sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. ČTK to v sobotu řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezidenti se dnes účastní summitu, který probírá spolupráci zemí v rámci čínského projektu Hedvábné stezky. Setkání se uskutečnilo mezi dvěma bloky zasedání před oficiálním obědem. Mluvčí na Twitteru zveřejnil fotografii obou státníků, kteří sedí v křeslech a povídají si.

Konference se v Pekingu koná od pátku, dnes končí. Kromě Putina na ni přijel například rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo italský premiér Giuseppe Conte, celkem jsou v hlavním městě Číny zhruba čtyři desítky prezidentů či premiérů. Je to už druhé setkání světových státníků nad tématem Hedvábné stezky. To minulé se konalo před dvěma lety rovněž v Pekingu. Tehdy se Zeman s Putinem setkal zhruba na hodinu, mluvili třeba o terorismu nebo ekonomice.

Konference má v sobotu v plánu zasedání kolem kulatého stolu. Zeman by měl před ostatními státníky podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka vystoupit v následujících hodinách.