Mír na Korejském poloostrově podle Kima závisí na USA, s Putinem se mu jedná lépe než s Trumpem

Mír a bezpečnost na Korejském poloostrově budou zcela závislé na budoucím přístupu Spojených států. Během uplynulého setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to podle severokorejské oficiální agentury KCNA prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Na únorovém setkání nejvyšších představitelů KLDR a Spojených států ve Vietnamu jednaly USA podle Kima ve špatné víře. Kim pozval do KLDR Putina, který pozvání přijal.

„Situace na Korejském poloostrově a v regionu je nyní nehybná a dosáhla kritického bodu, kdy by se mohla vrátit do svého původního stavu, protože Spojené státy zaujaly na nedávných rozhovorech na summitu mezi KLDR a USA jednostranný přístup ve špatné víře,“ cituje dnes KCNA Kima. Kimovy výroky jsou podle Reuters vnímány jako součást pokračujícího tlaku na USA, aby byly „pružnější“ v přijímání požadavků Pchjongjangu na uvolnění sankcí.

Nedávné druhé setkání Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Hanoji skončilo bez výsledku předčasně. Kim naznačil, že počká do konce tohoto roku, zda Washington svůj postoj nezmění.

Trump se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí. Čtvrteční setkání s Putinem u Vladivostoku Kim označil podle KCNA za upřímné a přátelské. Rusko a KLDR se shodly na pozitivních opatřeních v několika oblastech s cílem pokračovat ve spolupráci v oblastech obchodu, hospodářství, vědy a technologie.

Kim pozval Putina na návštěvu Severní Koreje v příhodnou dobu a Putin pozvání „rychle přijal“, uvedla KCNA. Podle pozorovatelů jednání mezi Putinem a Kimem patrně nepřineslo žádný velký průlom. KCNA tvrdí, že oba vůdci podrobně diskutovali o možnostech rozvoje strategické komunikace a taktické spolupráce při zajišťování míru a bezpečnosti na Korejském poloostrově a v regionu.