Bronn (Jerome Flynn)

Bronn (Jerome Flynn) Zdroj: HBO, Jeff Kravitz

Představitel žoldáka Bronna Jerome Flynn v půli února v Londýně, krátce před rozhovorem s Reflexem
Bronn a Jaime
Britský herec Jerome Flynn, ve světě Hry o trůny známý jako Bronn z Černovody, na newyorské premiéře poslední řady
Jerome Flynn, ve světě Hry o trůny známý jako Bronn z Černovody, spolu s Rorym McCannem alias Ohařem, na párty po newyorské premiéře poslední řady
Bronn
7
Fotogalerie

Bronn z Černovody: Když jsem dočetl scénář osmé řady, byl jsem dojatý, překvapený, ba ohromený jako nikdy

Žoldák Bronn z Černovody, Tyrionův přítel, nevymáchaná huba, milovník žen a peněz, možná ve Hře o trůny nehezky zamíchá kartami. V úvodním díle závěrečné řady přijal od Cerseina pobočníka Qyburna několik truhlic se zlatem a vykládanou kuši, když zavraždí... Hádejte koho. Že by úkol zvládl už ve třetím díle, který slibuje velkou bitvu a jejž HBO odvysílá v pondělí 29. dubna? Přečtěte si rozhovor Reflexu se šestapadesátiletým britským hercem Jeromem Flynnem, který Bronna hraje – a který s hraním na dlouhých deset let úplně přestal.  

Než jste ve Hře o trůny dostal roli Bronna, deset let jste vůbec nehrál; role v Černém zrcadle nebo Ripper Street přišly až o pár měsíců později. Co vás to napadlo, pověsit takové povolání na hřebík – zvlášť když jste synem herce a učitelky herectví?

Sláva vám ukradne čas, který můžete strávit s rodinou a s blízkými. Proto jsem toho chtěl na chvíli nechat. Odstěhoval jsem se do Walesu, kde jsem si založil malou farmu, a prožíval tam při osévání záhonků takovou malou duchovní cestu, jakou si občas projdou všichni. Zpátky před kameru mě dovedl nejspíš vesmír. Život vás vždycky pošťouchne zpátky k tomu, co milujete. Proto jsem začal zase hrát.

Už brzy se na televizních obrazovkách odehraje bitva, která v Západozemí ukončí všechny ostatní bitvy. Jak náročné pro vás bylo její natáčení?

Vyčerpávající! Ale nejhorší to měl štáb, my si mohli občas dopřát přestávku. Oni v Severním Irsku, kde se točilo, pracovali padesát pět nocí na jeden zátah, což je nepředstavitelné.

Kouzlo Hry o trůny spočívá mimo jiné v proplétání dějových linek. Stíháte sledovat všechny?

Odborníka ze sebe dělat nebudu – i když mě tak občas někdo nazve, haha. Ani jsem dopředu nechtěl vědět, co se v osmé řadě stane s ostatními. Občas jsem se ocitl v situaci, že se mě někdo zeptal na ostatní postavy a já o nich neměl sebemenší ponětí – tak jsem si prostě něco vymyslel. Takhle by se nejspíš zachoval i sám Bronn.

Hru o trůny využívají někteří politici, přirovnávají sebe nebo určité situace k jejím postavám nebo událostem. Co si o tom myslíte?

Zrovna před několika měsíci jsem poslouchal George R. R. Martina komentujícího chvíli, kdy si uvědomil, že vytvořil jakousi alegorii odrážející skutečný svět. Je to vlastně dobrá věc – pokaždé, když Hru o trůny někdo využije k narážkám a citacím, jen potvrzuje její úspěch.

Jak jste se cítil, když jste dočetl scénář poslední řady?

Vzpomínám si, jak jsem byl strašně nervózní, protože celá Hra o trůny byla doposud na takové úrovni, že mi přišlo nemožné posunout ji ještě o kus výš. Po dočtení jsem byl spokojený, scénář je skvěle napsaný. A byl jsem dojatý, překvapený, ba ohromený jako ještě nikdy.

Jak jste hledal způsob, jakým svou postavu ztvárníte?

Když jsem se dostal na konkurz k roli Bronna, repliky jsem četl se skotským přízvukem, najednou to prostě přišlo. Měl jsem pocit, že se to docela líbilo, jen Američani se na to moc netvářili – prý je třeba, aby seriál zůstal co nejjednodušší. Nakonec z toho teda nic nebylo. Když od přízvuku sešlo, přidal jsem aspoň špetku suchého humoru.

Jak přesně to je s Bronnovým skoro bratrským vztahem k Jaimemu Lannisterovi?

Oba mají něco, co ten druhý potřebuje, takže je to poněkud pragmatická symbióza. Chovají k sobě však i vzájemný respekt – tedy aspoň si myslím, že Jaime trochu respektu má. Přece jen ví, že Bronn je skvělý bojovník. Ani jeden se ovšem nevyjádří nahlas.

Natáčení trvalo osm let. Jaké období vám nejvíc utkvělo v paměti?

Moje oblíbená chvíle nesouvisí přímo s rolí Bronna. Zhruba měsíc jsme natáčeli v krásném španělském národním parku (nejspíš Bardenas Reales v severovýchodním Španělsku; pozn. red.), kde jsme si sáhli na dno. Na druhou stranu, sedět na koních a bojovat? Fantazie se stává realitou!

Ovlivnila role Bronna, co si o sobě jako herec myslíte?

Určitě, protože s každou další řadou byl tlak vyvíjený na nás všechny silnější. Člověk se neubrání stresujícím myšlenkám na to, že ho sleduje nepředstavitelná spousta lidí. Obsazení v seriálu tedy bylo zároveň lekcí, jak se vyrovnat se stresem, a naučilo mě soustředit se jenom na to podstatné. Před Hrou o trůny mě tolik lidí určitě neznalo – role Bronna mi zatraceně pomohla.