Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR

Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR Zdroj: Notářská komora ČR

Rozvody u notáře? Jsme připraveni, Češi by takovou změnu uvítali, říká šéf notářské komory Neubauer

Agenda tuzemských notářů by se mohla do budoucna rozšířit. Debatuje se například o tom, zda by nemohli rozvádět manželství, jak už se dnes děje ve více evropských zemích. „Snižuje se tak i zátěž soudů. Existuje několik průzkumů, podle nichž by to lidé uvítali i u nás,“ říká prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

V obsáhlém rozhovoru pro server Info.cz ale došlo i na další témata. Třeba to, že notáři chudnou. „Představa, že notářský úřad je licence na tištění peněz, je zcela lichá,“ odhaluje Radim Neubauer.

Tématem posledních týdnů je zvažování možnosti, zda by je notáři nemohli rozvádět. Uvažuje o tom ministerstvo spravedlnosti. Jak se k tomu stavíte?

Toto téma sledujeme už několik let v rámci našich vazeb na evropská notářství, v Evropě totiž tento trend existuje. Jde to ve Španělsku, ve Francii, v Řecku nebo v Pobaltí. Snižuje se tak i zátěž soudů. Existuje několik průzkumů, podle nichž by to lidé uvítali i u nás. Většina z těch, kteří si rozvodem prošli, nerozumí důvodu jít k soudu, když se sami dohodli a o nic se nesoudí. Notářská komora se tak této agendě nebrání, zapadá to do role notáře.

Mělo by se to tedy týkat manželů, kteří mezi sebou vše vyřeší smírčí cestou?

Přesně tak, jde o nesporné rozvody. Možné je i to, co nedávno zaznělo, tedy že by šlo o bezdětná manželství. Soud by se měl zaměřit spíše na sporné věci. 

Neroste pak ale rozvodovost, když je to jednodušší?

To nás také zajímalo a zkoumali jsme to například v Řecku, kde jdou nesporné rozvody jen u notářů. K vyšší rozvodovosti toto pravidlo ale nevede. Když se nad tím zamyslíme, manželství je smlouva a není důvod, proč bychom si měli myslet, že bude fungovat, když ztížíme možnost jejího zrušení. Navíc mohou existovat různé pojistky, aby se lidé třeba nemohli pohádat a ihned manželství ukončit. Například, že manželé přijdou k notáři, ale než dojde k jejich rozvedení, bude muset uplynout měsíční lhůta, aby případné emoce ochladly.

V souvislosti s novým občanským zákoníkem se mluvilo o tom, že řada notářů chtěla skončit. Probíhá u vás generační obměna?

Je to tak, část notářů odešla už před účinností nového občanského zákoníku, kvůli tomu, že nebyla schopna účastníkům nabídnout stejnou jistotu, na jakou byli dříve zvyklí. Po účinnosti odešla další část notářů, protože zjistila, že tomu tak skutečně je. Zbytek se s tím musel popasovat. Obměna, která začala v roce 2010, tak neustále pokračuje. Ročně tedy musíme pořádat zhruba 30 konkurzů.

Ročně se tak vymění nějakých sedm procent notářů?

Přesně to vyčíslit není jednoduché, na volné úřady se totiž hlásí i stávající notáři, kteří se chtějí přesunout do větších měst. Ale takto by to mělo fungovat, platí to např. i v Německu či v Rakousku. Notář začíná na menším městě, kde se agendu v menším měřítku naučí a postupně se posouvá. Nelze tak říct, že každý konkurz znamená příchod nového člověka do profese. Ale úřady většinou získávají mladší lidé.

Největší zájem je o Prahu?

Je to tak, i když třeba když jsem se já ucházel o úřad, zájemců bývalo 17 až 20. Nyní se do jednoho konkurzu přihlásí čtyři nebo pět lidí. I tady zřejmě dochází kandidáti. O větší města je ale vždy větší zájem. Je tu více práce a také tam zůstává po studiu více kandidátů. Po Praze je největší zájem o Brno, Plzeň a obecně krajská města. Věříme ale, že by situaci mohla pomoci třeba i nová akreditace studia na pražské právnické fakultě.

Celý rozhovor s prezidentem Notářské komory Radimem Neubauerem si přečtěte na Info.cz >>>