420people: The Watcher

420people: The Watcher Zdroj: ČTK

420people: The Watcher
Losers Cirque Company: Kolaps
Losers Cirque Company: Kolaps
Losers Cirque Company: Kolaps
420people: The Watcher
8
Fotogalerie

Colours of Ostrava: To nejlepší ze současného tance. Rockový koncert 420people i životní kolapsy „Loserů“

Na Colours of Ostrava mají výborná divadelní představení své místo již tradičně. Letošní program však bude zajímavý tím, že organizátoři přesunuli těžiště divadelní složky více alternativním směrem. Mimo jiné budete mít možnost na festivalu vidět to skutečně nejlepší z českého současného tance – skupiny Losers Cirque Company a 420people, jejichž vystoupení bude navíc fúzí tance a rockového koncertu kapely Please The Trees. Představení na scéně Gongu je nutné předem rezervovat, kapacita je omezená.

Snad nevýznamnější skupina tuzemského současného tance 420people zatancuje v Ostravě představení The Watcher, které mělo premiéru loni na podzim. Tématem je zrychlenost a roztěkanost člověka uvězněného ve víru moderních technologií. Tanečníci však nepopisují tuto problematiku přímo prvoplánově, naopak nabízejí rovnou řešení – být osvobozen, být oním pozorovatelem ve východním smyslu slova, který se váže k józe či meditaci.

Představení bude bezpochyby unikátním zážitkem už jen díky tomu, že se stane zároveň koncertem alternativní rockové kapely Please The Trees. Nejedná se o novinku, tanečníci a kapela už spolupracují delší dobu a partnerství je to skutečně zdařilé. V minulosti vznikla například inscenace Best of 420people & Please The Trees. Koncert bude živý, zakomponovaný do scény a hudba vznikla přímo pro potřeby představení.

Zkolabovat na pódiu

Od Losers Cirque Company se můžete těšit na kombinaci současného tance a nového cirkusu. Jejich představení si ponechávají pohybový slovník, estetiku a filosofii moderního tance, který je však okořeněný vrcholnou akrobacií. Téma „Loserů“ – Kolaps – je obecnější. V inscenaci se zabývají kolapsem v životě jako takovým. Co dělá se životem jedince a co s celou společností? Otáčejí se ke kolabujícímu ostatní zády?

„Zkoumáme kolaps. Kolaps je součástí všech životů. Je to každodenní zkušenost, která ničí, bortí a drtí. Ale také buduje, zoceluje a utužuje. Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín,“ píše se v programu představení. Slabinou snad může být občasná převaha akrobatické exhibice nad hlavní myšlenkou.

 Skupina 420people působí už od roku 2007 a zakladateli jsou dva špičkoví tanečníci – Nataša Novotná a Václav Kuneš, který zasedl v porotě loňské řady StarDance. Oba předtím působili v proslulém Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Losers Cirque Company je projektem Petra Horníčka a Zdeňka Moravce, který balancuje mezi pohybovým divadlem, novým cirkusem, akrobacií a současným tancem. Je typický humorným zpracováním svých témat. V tom by však Kolaps měl být výjimkou.

Alternativní linka divadel na letošních Colours of Ostrava současným tancem nekončí. Organizátoři slibují improvizaci, divadlo s maskami, a dokonce jevištní rozhlasovou reportáž. Vystoupí také herečka Simona Babčáková, již tradičně Divadlo Vosto5 s hrou Proton, ale i Goršecke Narodnie Akademične Teatr s představením Grošek