Obálka Kronik Pandarve

Obálka Kronik Pandarve Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Příběhy Kronik Pandarve vás vrátí do dob pulpových sci-fi dobrodružství plných svalnatých hrdinů a krásných žen, cizokrajných planet a obřích monster, ovšem s moderní hravostí a se spoustou nápadů.
Martin Lodewijk vytvořil svět plný fantazie, šílených vládců a bizarních stvoření. Hrdina je vrhán do nebezpečných dobrodružství… a Don Lawrence tomu všemu svou úžasnou malbou vdechl život.
Ukázka z Kronik Pandarve
V češtině právě vyšlo prvních pět knih z Kronik Pandarve, jedné z nejkrásněji malovaných evropských řad, klasiky současného komiksu.
České vydání Kronik Pandarve. Scénář: Martin Lodewijk; kresba: Don Lawrence; počet stran: 248; rok vydání: 2019
6
Fotogalerie

Mimozemšťani, meče a krasavice: Legendární Storm to rozjíždí česky

Jeden z nejlépe kreslených evropských komiksových seriálů historie dostává třetí šanci u českých čtenářů. Nakladatelství Crew právě zařadilo do své edice Mistrovská díla evropského komiksu Storma, klasiku s kořeny v 70. letech minulého století. A vydalo najednou hned pět dílů kultovní holandsko-britské řady.

Storm: Kroniky Pandarve. Starý, ale pořád dobrý. Úchvatná kresba Brita Dona Lawrence, zachycující dobrodružství pozemšťana Storma vrženého časem i prostorem k myslící planetě Pandarve, bere i tolik let po vydání v roce 1977 dech. Detailní malba přibližující fantaskní svět, v němž fyzika funguje i nefunguje a lidé se oblékají jako hrdinové Malého Nema v kombinaci se soukmenovci Barbara Conana, to je ideální první komiks pro každého fanouška pokleslých žánrů.

Začíná to kosmickým kytovcem

Bohužel se k nám Storm dostává s velkým zpožděním a od desátého dílu, kdy začíná Stormův příběh na planetě Pandarve. Předchozí díly se odehrávaly na Zemi v daleké budoucnosti, na které neexistovaly oceány. Hlavní hrdina je z něj ale (spolu se svou družkou Zrzkou) vyrván prapodivným paprskem a ocitá se na nízké orbitě cizí planety. Zajímavé je, že může dýchat. A že kolem pluje podivný kosmický kytovec…

Tento příběh jsme mohli v češtině číst už v produkci Albatrosu v roce 2012 (a jinou jeho část v Comics Areně v roce 1993). Neujal se, jak už si ověřil nejeden nakladatel – uspět u nás s cca padesátistránkovými sešitky, byť ve větším formátu, než má edice MDEK, je velice obtížné. Jak to bylo dál, sice skalní fandy zajímalo, ale museli si počkat až do dneška, aby zjistili, proč teokrat Marduk přitáhl přes půl vesmíru Storma a chce jej získat do své moci.

Mimozemská exotika v klasickém podání

Pochopitelně jde o ovládnutí světa, a to pěkně postaru. Se všemi honičkami, útěky, boji s netvory, překonáváním prapodivných překážek a setkáváním se s nejneuvěřitelnějšími kulturami. Ano, je to staré, ale ve své době šlo o příběh natolik originální – a krásně vyvedený – že Storm rozhodně nepatří do starého železa.

Scenárista Martin Lodewijk patří k nejlepším komiksářům Holandska a s Donem Lawrencem si spolu skvěle sedli; Storm měl předtím dlouhodobé potíže nalézt scenáristu, až teď se povedlo. Jeho pojetí Pandarve jaké místa, kde je možné vše za účelem dobrodružství, obsahuje jak prvky kvantové fyziky, tak naprosté fantasy šílenosti tvoříci dohromady podivuhodné miasma, které musí čtenáře uhranout.

Pět dílů je ale teprve začátek. Don Lawrence jich totiž nakreslil 22 (než v roce 2003 zemřel), Lodewijk pokračoval ještě po další tři alba. Dnes mají Kroniky Pandarve 31 dílů, prozatím poslední vyšel vloni. Snad se konečně zadaří a Storm si najde české fanoušky. Mít ho doma ve čtyřech svazcích česky by vůbec nebylo špatné. Držme Crwi palce, tohle je projekt, který si to zaslouží. Pořádných komiksových space oper je u nás stále nedostatek.