Norové tráví velikonoční svátky ve společnosti detektivek

Norové tráví velikonoční svátky ve společnosti detektivek Zdroj: Pixabay

Velikonoční neděle v Norsku: Vraždy a zločin, kam se podíváš

Co si vybavíte, když se řekne Norsko? Soby a polární záři? Sociální stát?  Barnevernet? Severské krimi? Právě poslední jmenované má kupodivu velmi úzkou souvislost s norskými Velikonocemi.

Tahle mírně bizarní tradice (stejně jako pomlázka pro zbytek světa) odstartovala už před téměř stoletím jistým marketingovým plánem. Norští spisovatelé Nordahl Grieg a Nils Lie chtěli pro svůj román nazvaný Bergenstoget plyndrett i natt, volně přeloženo jako Noční loupež ve vlaku do Bergenu získat trochu publicity. A nebyli to žádní troškaři. Knihu propagovali na celé první stránce norského deníku Aftenposten právě během Velikonoc v roce 1923. Lidé se mohli přetrhnout, aby si knihu koupili, stal se z ní bestseller a začala tradice tzv. påskekrim – velikonočních thrillerů.

Hned následující rok se vydavatelé o Velikonocích zaměřili na detektivní romány a od té doby se detektivky staly důležitou součástí velikonočních tradic v Norsku. V tomto období stoupají tržby knihkupců v segmentu detektivních románů až o 50 %, takže mnoho vydavatelů přesunuje jejich vydávání na jaro. Svůj kus z koláče ochuceného vraždami a zločiny si chtějí pochopitelně ukousnout i televize a rádia. Kraťoučké detektivní komiksové hádanky najdete od roku 1997 dokonce i na krabicích od mléka. Případy vymýšlejí norští spisovatelé. U snídaně je o zábavu postaráno.

Norové detektivky zbožňují. Navíc je to sport nejen individuální, ale i kolektivní. Donekonečna o nich totiž vášnivě debatují. Ale na velikonoční neděli si s nimi zalezou do kouta na horské chatě a nic je od dobrého románu nevyruší.

Ti, kteří neholdují čtení, nemusí zoufat. Televize a rozhlas se ve vysílání detektivek předhánějí. Vysílají nejen klasiky v podobě Sherlocka Holmese a Hercula Poirota, ale i pořádné krváky a horory. Právě velikonoční detektivky možná stojí za celým fenoménem severského krimi.

Kromě vražd a zločinů mají Norové i nudnější a chutnější velikonoční zvyky: vajíčka plněná sladkostmi, pojídání pomerančů a jehněčích žebírek. O Velikonocích pak často také vyrážejí na běžky a pozorují východ skunce.