Ukrajinské volby jsou do finále. Volodymyr Zelenskyj a Petr Porošenko se v neděli utkají o post hlavy státu.

Ukrajinské volby jsou do finále. Volodymyr Zelenskyj a Petr Porošenko se v neděli utkají o post hlavy státu. Zdroj: ČTK

Ukrajinským prezidentem bude nejspíš „Holoboroďko“ – komik s oligarchou za zády

Nedělní volby na Ukrajině vypadají rozhodnuté. Současný prezident Petro Porošenko se snažil finišovat, seč mu síly stačily, ale elán jeho příznivců vždy zchladily všechny zveřejněné průzkumy volební podpory v druhém kole. Populárního komika Volodymyra Zelenského chce podle nich v druhém kole podpořit více než 70 % voličů, Porošenka jen kolem třiceti procent. Obrovský náskok přetrval i přes nonkonformní přístup oblíbeného ukrajinského baviče ruského jazyka, protože Zelenskyj téměř nechodil mezi lidi ani před televizní kamery a kampaň vedl hlavně přes předtočená videa.

Zelenskyj až v pátek večer opustil mediální „izolaci“ a podstoupil vůbec první veřejnou předvolební debatu. Nadiktoval si její konání v největším fotbalovém stánku v hlavním městě – na Olympijském stadionu. Čekalo se, že se na něm projeví, že nemá s podobným formátem žádnou zkušenost, ale Zelenskyj svou roli nesehrál špatně a zřejmě odvrátil poslední Porošenkovu šanci zvrátit velký náskok populárního komika. „Ze“, jak mu Ukrajinci přezdívají, působil sebevědomě a nešetřil útoky na stávajícího prezidenta Petro Porošenka, včetně náznaků, že by mohl skončit ve vězení. Řekl například také, že není Porošenkovým soupeřem, ale výsledkem jeho pětileté vlády. Přiznal se, že Porošenka sám minule volil, ale teď toho lituje.

„Rus“ i na západě

Rozčarování z posledních pěti let s ním očividně sdílí velká část Ukrajinců. Nespokojenost s ekonomickou situací a politikou ovládnou několika oligarchy zřejmě v nedělních volbách zlomí i tradiční rozdělení země na západ a východ, které se liší jazykově, nábožensky i ekonomicky. Západ Ukrajiny, jehož velká část se dostala do Sovětského svazu až během druhé světové války, je více národnostně ukrajinský, zatímco na východě se mluví hlavně rusky. Liší se i politické preference, ale rusky mluvící „Ze“ teď vede podle průzkumů i na západě, i když tam je jeho náskok logicky nejmenší.

Vlastenec Porošenko

Porošenko ve finále kampaně přesto sázel na národní notu, která je populární v západní polovině země. Při debatě obou kandidátů měl na pultíku na rozdíl od soupeře pověšenou ukrajinskou vlajku a po jejím skončení začal zpívat ukrajinskou hymnu, čímž se svým týmem nakonec rozezpíval celý Olympijský stadion v Kyjevě. Porošenko se také prezentoval jako ten, kdo zaručí obranyschopnost země před Ruskem. Poukázal na to, že Zelenskyj se měl v minulosti vyhnout vojenskému odvodu a nemá vůbec žádné zkušenosti potřebné pro nejvyššího volitele ozbrojených sil země, která je fakticky ve válce.

Na Zelenského výroky, že sám je jedním z oligarchů, Porošenko zareagoval konstatováním, že komik také není žádný Holoboroďko, za kterého se v kampani vydává. Stávající hlava státu tím odkazovala na jméno seriálové postavy, v níž Zelenskyj hraje Vasyla Holoboroďka – obyčejného učitele zvoleného náhodou prezidentem. Na Zelenského média v poslední době „vytáhla“ nejen soupis nemalého majetku, ale i skutečnost, že jen za poslední dva roky cestoval třináctkrát do Ženevy a Tel Avivu, kde v dobrovolném exilu žije jeho údajný „loutkář“ – oligarcha a velký Porošenkův rival Ilhor Kolomojskyj, na jehož televizních kanálech se „Ze“ tolik proslavil.

Prezident také v debatě vyzval voliče, aby zemi nepředávali Putinovi a právě Kolomojskému, čímž podprahově naznačoval, do jakého tábora Zelenskyj patří. Jenže ani podobné „aféry“ Zelenského nepoškozují.

Plichta v debatě

Občas ale Porošenko při debatě přehnal emocionální přístup, jako když nazval Zelenského „malým Rusem,“ čímž jen upevnil podporu Zelenského od všech, kteří považují na Ukrajině ruštinu stejně jako favorit voleb za svůj mateřský jazyk.

Celkově ale debata skončila remízou, z které se mohou svým způsobem radovat oba. Zelenskyj nevyhořel v jediné debatě, kterou kvůli své politické nezkušenosti připustil, a Porošenko se projevil jako zdatný Zelenského oponent a lídr ukrajinsky národního táboru, což se mu může vyplatit už v podzimních parlamentních volbách, protože prezidentské klání je už očividně rozhodnuté v jeho neprospěch.

Obrat na východ?

Otevřené zůstává, co téměř jisté vítězství nezkušeného herce a baviče Zelenského zemi přinese. Nejde až tak tolik o to, že má za zády jednoho z největších ukrajinských oligarchů, ale důležité hlavně bude, co znamená jeho příslib, že udělá vše pro ukončení války a bude o tom i jednat přímo s ruským prezidentem Putinem. Zřejmě to nebude znamenat předání země Putinovi, jak straší Porošenko, ale určitý posun od razantně protiruské politiky Petro Porošenka nastat může. Na druhou stranu se ale nemůže úplně radovat ani ruský prezident, protože jeho propaganda teď má s Ukrajinou určité problémy.

Většina ruských televizních stanic vysílala prezidentskou debatu z Ukrajiny přímým přenosem, aby ukázala pokleslost svého souseda v pomajdanské době. Jenže na sociálních sítích v Rusku se pak mnozí ptali, proč takové předvolební, demokratické debaty nemají také v Rusku. Druhá ránu ruské propagandě může dát i samotný volební výsledek, pokud se potvrdí Zelenského náskok z průzkumů, protože pak bude mít údajně antisemitská Ukrajina minimálně chvilku prezidenta (Volodymyra Zelenského) i premiéra (Volodymyra Hrojsmana), kteří mají židovský původ. Ukrajina je zkrátka mnohem složitější zemí, než se může zdát na první pohled.