Daenerys a Jon/Aegon

Daenerys a Jon/Aegon Zdroj: HBO

Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
Fotografie z prvního dílu 8. série Hry o trůny
11
Fotogalerie

Incest ve Hře o trůny: Jaký příbuzenský vztah mají mezi sebou Jon a Daenerys?

Nebýt masivního vzájemného vyvražďování, kterým je Hra o trůny proslulá, byly by sváteční společné večeře rodů Starků a Targaryenů hodně rozpačité. Vzhledem k promíchaným vztahům v dobách, které předcházely populárnímu seriálu, není totiž úplně jasné, kdo je čí bratranec a kdo je čí teta. Nejhůře jsou na tom Jon Snow a Daenerys Targeryan, jejichž větve jsou na rodinném stromě ty nejpropletenější. V článku vám detailně vysvětlíme, jaký je mezi nimi příbuzenský vztah a kdo je kdo.

Zatímco v sedmé sérii jsme se my diváci dozvěděli, že Jon Snow není bastard Neda Starka, ale regulérní potomek Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark jménem Aegon, chudák Jon se to dozvěděl až v první epizodě osmé řady. Ani on si však ve sklepeních Zimohradu po vyslechnutí této novinky asi úplně neuvědomil, v jakém příbuzenském vztahu je vůči němu královna Daenerys, se kterou zrovna začal milenecký poměr. Pojďme si to podrobně vysvětlit.

Pro usnadnění začněme u šíleného krále. Aerys II. byl posledním Targaryenem na železném trůnu. Jeho život ukončil Jamie Lannister (proto se mu říká králokat), když ho probodl zezadu mečem během Robertovy rebelie. Ještě před smrtí ale zplodil král Aerys tři děti. Prvorozeného Rhaegara a o několik let později Viseryse (zemřel poté, co mu Khal Drogo v první sérii seriálu vylil roztavené zlato na hlavu) a právě Daenerys. Nejstarší Rhaegar měl za ženu Eliu Martel (sestru Oberyna, kterému Hora rozmáčkl obličej holýma rukama) a s ní zplodil dvě děti Rhaenyse a Aegona.

5667905:gallery:true:true

Rok před Robertovou rebelií se ale Rhaegar seznámil na turnaji s Lyannou Stark, která byla sestrou Neda Starka a (domluvenou) snoubenkou Roberta Baratheona. Nějakou dobu poté Rheagar nechal mistra oficiálně anulovat jeho manželství a oficiálně si vzal Lyannu za ženu. Tento fakt však nikdo nevěděl, Robert si myslel, že jeho snoubenka byla unesena proti své vůli a ve snaze ji získat zpět rozpoutal válku, která znamenala pád rodu Targaryenů a jeho nástup na železný trůn.

Zatímco Jamie propichoval záda šílenému králi Aerysovi, Robert rozmlátil při vzájemném střetu Rhaegara svým kladivem a Hora znásilnil a zabil Eliu Martel i její děti, Lyanna Stark ve věži porodila syna. Když se k ní probil její bratr Ned, zašeptala mu, že syn se jmenuje Aegon a že jej má chránit. Tak jej z bitvy přivezl na Zimohrad a označil jej za svého bastarda Jona.

Jon Snow je tedy Aegon Targaryen, šestý svého jména, je legitimním následníkem železného trůnu. Je synem Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark a synovcem Daenerys Targeryan. I když je pouze o rok mladší, je Daenerys Jonovou/Aegonovou tetou, nikoli sestřenicí, jak si řada lidí myslí.

Snad vám tento článek udělal jasno v příbuzenských vazbách Starků a Targaryenů, protože i když to šest sérií nebylo tak úplně patrné, je Hra o trůny právě hlavně o těchto rodech a jejich dětech. A jen pro odlehčení: Jon Snow se tak dostal do unikátní situace, kdy je jeho otec ve skutečnosti jeho strýc, jeho teta jeho vlastní matka a jeho přítelkyně jeho tetou. Jeho děd Aerys zabil jeho dědu Rickarda Starka a jeho nevlastní bratr se jmenoval stejně jako on.