Skutečně úspěšní lidé, ať už ve sportu, v práci, nebo životě, se do stavu flow dostávají svým zaujetím pro věc

Skutečně úspěšní lidé, ať už ve sportu, v práci, nebo životě, se do stavu flow dostávají svým zaujetím pro věc Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jágr věří ve vyšší síly a ty mu dodávají energii, říká mentální kouč Marian Jelínek

Marian Jelínek (55) byl třináct let tajemným mužem, který se točil kolem hokejisty Jaromíra Jágra (47). Dnes je nejžádanějším českým mentálním koučem, do jehož rukou se svěřují nejbohatší manažeři a špičkoví sportovci. V době opět se zvedající jágrmanie jsme nemohli začít jinou otázkou.

Ptají se vás lidé na Jágra?

Teď, když znovu dává góly, pořád víc. Připadám si jako herec, který má za sebou desítky divadelních rolí, ale veřejnost se ho ptá pořád jen na tu jednu postavu z televizního seriálu. Na druhou stranu: už nikdy v životě nebudu koučovat nikoho lepšího ve své profesi než Jágr, takže si to vlastně užívám.

Na co se vás v poslední době nejvíc ptají?

Jak dlouho ještě bude hrát.

A jak dlouho bude hrát?

Když mu bylo dvacet let, řekl mi, že do padesáti. Teď je mu 47 let, tak si to dopočtěte.

Jak jste se k němu dostal?

V létě 1990 jsem trénoval hokej žáky ve Slaném, odkud pocházím. Náhodou mě uviděl pan Bendík, který měl řadu soukromých hokejových škol v Evropě. Můj přístup se mu zalíbil a zeptal se, jestli bych nechtěl v jeho škole trénovat. Rok nato v létě máme poradu a pan Bendík říká: „Zítra k nám přijede talentovaný hokejista z NHL a bude s námi čtyři dny. Mariane, ty se o něj budeš starat, protože k němu máš věkově nejblíž. Jo, a jmenuje se Jaromír Jágr a do podmínek si dal, že ráno se bude věnovat dětem, ale odpoledne chce už trénovat sám.“ Takhle jsme tam prožili čtyři dny, podali si ruce a rozešli jsme se. Po čtrnácti dnech mi Jágr volá a říká: „Víš, Mari, já neumím moc trénovat s mužstvem, ale vím, co moje tělo potřebuje. Nechceš mi s tím pomoct?“

Tohle říkal už v devatenácti?

Přesně. První čtyři roky jsme spolupracovali jen částečně, protože jsem byl v hokejové škole v Německu. Když mi skončila sezóna, letěl jsem za Jágrem do Ameriky, kde zrovna začínala play-off. Úžasné bylo, že jsem měl přístup nejen na stadión Pittsburghu, ale i do kabiny, na tréninky. A ty kondiční jsem dělal s Jágrem sám. Zakrátko se k nám přidávali nejen Češi v týmu, ale i Rusové.

Co na to jejich kondiční trenér?

Jágr to prostě tak postavil a přes to nejel vlak. O kondičku hráčů se tehdy staral slavný americký fotbalista, který se zranil. Z kamarádství ho vzali k hokejistům. Když viděl, že mu neusiluju o místo, skamarádili jsme se. Řeknu vám: vidět všechny ty špičkové hráče v akci, to byl můj splněný sen. A to mi Jarda ještě umožnil poznat lidi, jako je Tiger Woods nebo Wayne Gretzky. Pozorovat je v práci byla pro mě obrovská škola.


Marian Jelínek je český hokejový trenér a mentální kouč. Vystudoval FTVS na Univerzitě Karlově, později získal doktorát filozofie. V letech 2003–2005 byl asistentem u české hokejové reprezentace. Jako hlavní trenér vedl řadu extraligových týmů (Plzeň, Liberec, Mladá Boleslav). Externě přednáší na řadě vysokých škol a individuálně pracuje s vrcholovými sportovci a manažery. Je autorem řady knih.

Velký rozhovor s Marianem Jelínkem si přečtěte v novém tištěném Reflexu.

Reflex 16/2019Reflex 16/2019|Archív