Notre-Dame

Notre-Dame Zdroj: profimedia.cz

Bernard Arnault
Francois-Henri Pinault (52) Pozice: syn zakladatele koncernu Kering Majetek: 11,7 miliard eur
Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru (16.4.2019)
Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru (16.4.2019)
Vyhořelá katedrála Notre-Dame.
34
Fotogalerie

Miliardáři zachraňují Notre-Dame. Francouzští boháči již na opravu chrámu darovali přes 15 miliard korun

Ničivý požár, který v noci na úterý poničil katedrálu Notre-Dame, zasáhl přinejmenším celou Evropu. Hasičům se sice podařilo skelet budovy zachránit, škody jsou ale i tak obrovské. Neštěstí vyvolalo obrovskou vlnu solidarity. Francouzský miliardář a manžel herečky Salmy Hayekové slíbil, že na opravy přispěje částkou 2,6 miliardy korun! Dokonce dvojnásobnou částku chce darovat rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží.

Notre-Dame je dominantou nejen Paříže, ale celé Francie, tragédie tak zasáhla prakticky každého Francouze, včetně Françoise-Henriho Pinaulta, miliardáře a manžela herečky Salmy Hayekové. Podnikatel už v pondělí večer sdělil, že na opravy katedrály věnuje neuvěřitelných 2,6 miliardy.

Pinault patří podle časopisu Forbes mezi sto nejbohatších lidí světa. Francouzský miliardář vlastní oděvní koncern Kering, pod který spadají luxusní značky jako Gucci, Yves Saint Laurent nebo Alexander McQueen. Časopis Forbes odhaduje výši majetku rodiny Pinaultových na zhruba 794 miliard korun.

Miliardáři 2019: kdo patří mezi nejbohatší Čechy a co mají společného? >>>

15 miliard na katedrálu

Také rodina Arnaultových, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží, v úterý ráno oznámila, že do sbírky přispěje částkou dvakrát vyšší než Pinault! LVMH zaštiťuje 70 značek, jako jsou Louis Vuitton, Givenchy nebo Dom Pérignon. Jeho majitel Bernard Arnault je nejbohatší Evropan a čtvrtý nejbohatší člověk na světě. Hodnota Arnaultova majetku je přes dva biliony korun.

Na obnovu poničené pařížské katedrály se už od velkých dárců z řad francouzských podnikatelů sešlo přes 600 milionů eur, tedy přes 15 miliard korun.

Profily obou miliardářů najdete ZDE >>>