Leonardo DiCaprio s prarodiči v Karlových Varech.

Leonardo DiCaprio s prarodiči v Karlových Varech. Zdroj: Miloš Fikejz

54. MFF Karlovy Vary připomene mimořádného fotografa a filmového odborníka Miloše Fikejze

Miloš Fikejz, respektovaný filmový odborník na domácí a světovou kinematografii, publicista, knihovník, encyklopedista a fotograf, prohrál počátkem ledna 2019 boj s akutní leukemií. Bylo mu 59 let. Jeho profesionální život byl od počátku neodmyslitelně spjat s Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech, s nímž spolupracoval jako fotograf, odborný redaktor a autor textů k jednotlivým filmům a tvůrcům.

Od roku 1996 byl Miloš Fikejz členem redakce festivalového Katalogu a spolupracoval rovněž na redakci knihy Evy Zaoralové Příběh festivalu (2015), mapující historii MFF Karlovy Vary. Fikejz, k jehož zásadním pracím patří například monumentální dvousvazkový Slovník zahraničních filmových herců konce XX. století (2003) a třísvazkový slovník Český film: Herci a herečky (2006-2008), byl také významným fotografem. „Světová kinematografie v něm ztratila nejen skvělého přítele a filmového nadšence, ale především zkušeného a náročného pozorovatele, nahlížejícího do duší předních osobností filmového průmyslu,“ napsal ve své vzpomínce v časopisu Variety Steven Gaydos.

Speciální výstavu nabídne hotel Thermal

V jeho obsáhlém portfoliu se nacházejí unikátní fotografie světových osobností, například snímky Václava Havla z let 1987-89 či fotografie z roku 1994, kdy na MFF v Karlových Varech zvěčnil tehdy ještě neznámého Leonarda DiCapria. „Díky Miloši Fikejzovi a jeho fotoaparátu se nám odkrývá velmi vzácný a lidský okamžik v životě mladého herce, jenž se později stane držitelem Oscara, neúnavným obhájcem životního prostředí a jedním z nejvýznamnějších umělců mezinárodního filmu. Před 25 lety ho však Miloš Fikejz zachytil jako obyčejného chlapce, který si užívá bohémské léto svého mládí,“ vzpomíná Steven Gaydos.

Fotograf Miloš Fikejz.Fotograf Miloš Fikejz.|ČTK

Fotoaparát Miloše Fikejze zachytil mimo jiné hvězdy jako Gregory Peck, Alan Alda, Mia Farrowová, Sharon Stoneová, Robert Redford, Miloš Forman, Whoopi Goldbergová, Keira Knightleyová, Michael Douglas a mnoho dalších. Ve svých dokumentárních portrétech se nezaměřoval pouze na film, ale i na divadlo, literaturu a hudbu. Od devadesátých let také samostatně vystavoval doma i v zahraničí, například v Praze, Paříži, Moskvě či Budapešti. Snímky publikoval v řadě domácích i zahraničních periodik a knižních titulů. Miloš Fikejz, původním vzděláním knihovník, byl ztělesněním perfekcionalismu a systematické a vysoce profesionální práce. V letech 1981-2018 působil jako odborný pracovník v Národním filmovém archívu v Praze, kde se podílel mj. na textech pro publikace NFA Český hraný film I–VI 1898–1993, Český animovaný film I 1920–1945 a Filmová ročenka 1993–2012.

MFF Karlovy Vary představí na výstavě v 1. patře hotelu Thermal výběr čtyřiceti černobílých dokumentárních portrétů významných uměleckých osobností, které Miloš Fikejz v průběhu let na karlovarském festivalu zachytil.