Katastrofální požár pařížské katedrály

Katastrofální požár pařížské katedrály Zdroj: Profimedia

Katedrála Notre-Dame hoří, přišla už o střechu i věž
Katedrála Notre-Dame v Paříži je v plamenech
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár.
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár.
V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl požár 15.4.2019
7
Fotogalerie

Notre-Dame v plamenech! Zhroutila se věž i střecha slavné katedrály. Možná se ji vůbec nepodaří zachránit

V pařížské katedrále Notre-Dame dnes vypukl rozsáhlý požár, ze slavné stavby už přes dvě hodiny šlehají plameny a stoupá mohutný dým. Oheň podle francouzských médií postupuje a hasiči se snaží z chrámu zachránit umělecká díla. Budova přišla o svou štíhlou věž, podle svědka agentury Reuters se propadla už celá střecha a plameny zachvátily i jednu ze známých hranatých čelních věží. Okolí památky i její interiér byly evakuovány. Na místě je podle tisku kolem 400 hasičů, kteří zahájili rozsáhlou operaci a uzavřeli okolí.

Úřady zatím příčinu požáru nesdělily. francouzské ministerstvo vnitra oznámilo, že zatím nemá informace, že by byl při požáru někdo zraněn. Podle náměstka ministra vnitra se katedrálu Notre-Dame hasičům možná vůbec nepodaří zachránit.

Na místo dorazil prezident Emmanuel Macron, jenž kvůli události zrušil plánovaný projev k národu, který měl v televizi pronést ve 20:00. "Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze," napsal šéf Elysejského paláce na twitteru. Podle serveru francetvinfo.fr se Macron obrátí na Francouze ještě dnes přímo z místa neštěstí. Ze světa přicházejí soustrastné reakce.

Televizní stanice France 2 uvedla, že policie požár vyšetřuje jako nehodu. Starostka Paříže Anne Hidalgová jej na twitteru označila za "strašlivou událost".

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám francouzské metropole, každoročně přitáhne 13 milionů návštěvníků. Chrám je nyní opravován a na některých částech je lešení.

Historie katedrály Notre-Dame v Paříži >>>

Macron zrušil televizní projev

Francouzský prezident Emmanuel Macron odložil kvůli rozsáhlému požáru katedrály Notre-Dame v Paříži svůj plánovaný televizní projev, v němž měl dnes ve 20:00 představit změny, jimiž chce jeho vláda reagovat na protesty hnutí takzvaných žlutých vest. Kdy se bude předtočený proslov vysílat, zatím není jasné. Macron mezitím vyrazil na místo požáru.

Elysejský palác označil požár, který večer zachvátil gotickou katedrálu v centru francouzské metropole, za "hrozivý".

Původně se očekávalo, že Macron v projevu k národu oznámí sérii kroků v reakci na demonstrace žlutých vest, které trvají od poloviny loňského listopadu. Podle médií chystá vláda snížení daně z příjmu, daňové úlevy pro důchodce, rodiče samoživitele a další nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Minulou sobotu, kdy se konalo již 22. kolo protestů proti vládě a prezidentovi Macronovi, do ulic měst po celé Francii vyšlo 31 000 lidí.

 Trump: Bojujte ze vzduchu

Útěchu i rady nabídli dnes světoví politici Francouzům v reakci na rozsáhlý požár katedrály Notre-Dame v Paříži, která je symbolem města i celé země. Podporu vyjádřila Francii německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i český premiér Andrej Babiš. Americký prezident Donald Trump navrhl, aby se hasiči pokusili bojovat s ohněm ze vzduchu.

"Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy," napsal na twitteru Donald Tusk. "Dnes jsme všichni s Paříží," dodal.

Německá kancléřka označila katedrálu známou také jako Chrám Matky Boží za "symbol Francie a naší evropské kultury".

Americký prezident Trump vyjádřil zděšení nad požárem, který zachvátil gotickou katedrálu. "Je to strašné dívat se na masivní požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Možná by mohly být k uhašení použity létající vodní cisterny. Je třeba jednat rychle," napsal na twitteru šéf Bílého domu.

"Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ," napsal na twitteru Andrej Babiš.

"A protože sám prožíval utrpení a zkoušky, umí přispět na pomoc těm, na které zkoušky přicházejí," citoval na twitteru z bible mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. "Buďme v modlitbách s Paříží," dodal.

Generální tajemnice UNESCO Audrey Azoulayová uvedla, že její světová kulturní organizace poskytne Francii pomoc, aby "zachránila a zrenovovala toto nedocenitelné dědictví". UNESCO v Paříži sídlí.

Miliardáři se skládají na obnovu katedrály >>>